UN: Kraj aktivne potrage na Haitiju

Ujedinjene nacije su saopštile da je Vlada Haitija proglasila završetak akcije potrage za žrtvama katastrofalnog zemljotresa.

Izvor: B92

Subota, 23.01.2010.

11:13

Default images

Zvaničnici UN kažu da su ukupno 132 osobe izvučene žive iz ruševina - poslednja od njih, Emanuel Buso (21) spasen je u petak. Po zvaničnim podacima poginulo je 110.000 ljudi, mada je, po nekim procenama, broj žrtava bliži 200.000. Glavni napori će se od sada ulagati u obnovu uništene infrastrukture.

Izvestan broj džinovskih šatora postavljen je u nekoliko oblasti oko prestonice Port -o-Prensa.

Nešto ranije, poznate svetske zvezde šou biznisa učestvovale su u manifestaciji za prikupljanje novca za pomoć žrtvama zemljotresa.

Domaćin manifestacije pod nazivom "Nada za Haiti" bio je američki glumac Džordž Kluni, koji je istakao kako je važno da Haićani znaju da nisu sami u svojoj nesreći.

Načelnik policije u jednoj četvrti u glavnom gradu Haitija zatražio je pomoć u obračunu sa kriminalcima koji zlostavljaju civile.

On je rekao da u jednom delu prestonice Haitija, Port -o-Prensa, kriminalci pljačkaju, siluju i terorišu stanovnike.

Problemi su počeli, rekao je on, od kada je oko pet hiljada osuđenika pobeglo iz glavnog zatvora, oštećenog u prošlonedeljnom zemljotresu.

Apel policije najverovatnije je upućen nedavno pristiglim američkim vojnicima i pripadnicima snaga UN, koje su već na ostrvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: