Turska:Civili neće suditi oficirima

Turski Ustavni sud je u četvrtak, 21. janura, poništio zakon po kome vojnim licima može biti suđeno pred civilnim sudovima.

Izvor: B92

Petak, 22.01.2010.

01:24

Default images

Zakon, donet u cilju ispunjavanja kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji, bi prvi put u Turskoj omogućio civilnim sudovima da sude pripadnicima oružanih snaga optuženim za kršenje Ustava, ugrožavanje nacionalne bezbednosti i pokušaje svrgavanja civilne vlasti.

Pored žestokog protivljenja vojske predlogu zakona, zakon je usvojen u parlamentu 26. jula prošle godine, ali je opoziciona partija CHP (Republikanska Narodna Partija) pokrenula proces preispitivanja njegove ustavnosti.

Liberalna štampa je nazivala zakon "civilnom revolucijom".

Državna novinska agencija Anatolian javlja da je odluku o poništavanju zakona Ustavni sud Turske doneo jednoglasno.

Ova odluka dolazi u vreme sve češćih tenzija između turske vlade i vojnog vrha zbog pokrenute istrage o navodnoj ultradesničarskoj grupi Ergenekon, koja je prema optužnici radila na obaranju legalno izabrane vlasti.

Među uhapšenima i optuženima u ovoj istrazi ima penzionisanih i aktivnih oficira.

Ranije u četvrtak vojska je kratkim saopštenjem odbacila kao "neprihvatljivo" pisanje medija o detaljima navodnog plana za stvaranje atmosfere za vojni puč, koje objavljuje liberalni dnevnik "Taraf."

Prema pisanju "Tarafa", plan pod kodnim imenom "Malj" je predviđao terorističke napade na džamije i vojne muzeje, kao i provociranje grčke vojne avijacije da obori turski vojni avion.

Za 50 godina turska vojska je četiri puta intervenisala pučevima.

Međutim, uticaj vojske u društvu slabi kao rezultat reformi potrebnih za članstvo u EU i zbog sve češćih razotkrivanja navodnih planova za obaranje civilne vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: