Vladika niški Irinej novi patrijarh

Episkop niški Irinej izabran je na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora za 45. poglavara Srpske pravoslavne crkve. Ustoličenje sutra u 9 u Sabornoj crkvi.

Izvor: B92

Petak, 22.01.2010.

14:36

Default images

Novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej niški rekao je da je njegov izbor bila volja božja i Svetog arhijerejskog sabora SPC. "Na tu časnu i tešku dužnost izabran sam uz pomoć braće arhijereja sa kojima ću zajedno nositi breme i sve probleme", rekao je vladika Irinej, neposredno posle izbora.

Izbor patrijarha oglasila su zvona na Sabornoj crkvi tačno u 14:30, a u 15 sati na zgradi patrijaršijskog dvora podignuta je zastava koja je 15. novembra, na dan smrti patrijarha Pavla, bila spuštena na pola koplja.

"Čitav proces je tekao na uobičajen način u atmosferi bratske ljubavi i odgovornosti svih učesnika sabora. Pri čemu ne znači da su svi koji su učestvovali glasali na jednak način", kazao je vladika bački Irinej.

On je kazao da je pre početka Sabora održano "kratko savetovanje" svih prisutnih članova tog tela na kojem su članovi Sinoda na čelu sa čuvarom trona patrijarha Amfilohijem dali "tehnička objašnjenja članovima sabora" kako treba u praksi da teče izbor patrijarha.

Vladika bački je naveo da je posle toga u pridvornoj kapeli u Patrijaršiji usledila molitva koji prethodi činu izbora.

Glasove u prvom krugu dobio je mitropolit Amfilohije. U drugom krugu izabrani su vladika niški, a u trećem krugu su približan broj glasova dobili episkop banjalučki Jefrem i vladike bački Irinej. U četvrtom krugu glasalo se za trojnu kandidaturu.

Žrebom se biralo između tri kandidata mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, vladike bačkog Irineja i vladike niškog Irineja.

Iz Jevanđelja je kovertu sa imenom novog patrijarha izvukao otac Gavrilo iz manastira Lepavina, a ime novog patrijarha pročitao je vladika Lavrentije koji ima najduži episkopski staž.

Vladika bački je podsetio da su kandidati za izbor patrijarha bili svi aktivni arhijeriji koji imaju pet godina eparhijske službe. Na saboru su učestvovala 44 učesnika sa pravom glasa, a pravo na izbor imala 34 kandidata.

U ovom slučaju za izbor patrijarha bila su potrebna 23 glasa.

"Posle završenog izbora održano je kratko blagodarenje, a novi patrijarh je odmah stavljen u tron, na mesto na koje patrijarh stoji kada ne služi liturgiju", kazao je vladika bački. Novom patrijarhu čestitali su svi članovi Sabora.

Vladika bački Irinej je preneo novinarima da je vladika niški nakon izbora u obraćanju ostalim episkopima kazao da je "svestan težine krsta" koji će nositi, ali da taj teret neće nositi sam, već da očekuje pomoć ostalih episkopa.

"Zaista je na veoma skroman i autentičan način kazao svoj program za svoj budući prosvetiteljski rad u našoj crkvi. A taj program je rad na dobru, na duhovnoj obnovi, ali ne sam, nego u sadejstvu i saradnji sa svom braćom arhijerijima", kazao je on.

Prema rečima vladike bačkog, mitropolit Amfilohije čestitao je izbor novom patrijarhu i uverio ga u odansot svih.

Episkop bački Irinej je rekao i da sledi ustoličenje novog patrijarha.

"Prema propisima crkvenog ustava to se vrši odmah sutradan. Sutra se služi liturgija u Sabornoj crkvi u 9 časova i na toj liturgiji biće i čin ustoličenja", kazao je on.

"To nije konačno svečano ustoličenje. To je prvo ustoličenje da bi novi patrijarh počeo da dela. Svečani zvanični čin ustoličenja se vrši u manastiru Pećke patrijaršije, a to nije vezano za neki rok, nego će taj rok naknadno biti određen u skladu sa odlukom samog patrijarha, a i u dogovoru sa Sinodom".

Biografija Irineja Gavrilovića

Irinej Gavrilović, vladika niški, rođen je 1930. u Vidovi kod Čačka, od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju je dobio ime Miroslav.

Osnovnu školu je završio u rodnom selu, a gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije, upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a potom i Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Ubrzo po odsluženju vojnog roka, postavljen je za suplenta Prizrenske bogoslovije. 1959. u crkvi Ružici na Kalemegdanu rukopoložen je u čin jeromonaha.

Postdiplomske studije završio je u Atini. 1969. godine postavljen je za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se vraća u Prizren, gde je postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije.

1974. izabran je za vikarnog episkopa moravičkog. patrijarha Germana sa titulom episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije izabran je za episkopa niškog, gde se do danas nalazi.

Tokom kampanje koja je prethodnih dana pa i nedelja trajla u medijima, analitčari i poznavaoci prilika u crkvi isticali su da bi upravo vladika niški Irinej bio najbolje rešenje za novog srpskog patrijarha, zato što je neutralna, moralna i nekompromitovana ličnost. Sam Irinej ovako je u ponedeljak za B92 govorio o izboru novog patrijarha

"To ne može niko da kaže šta će biti, možda intimno svaki vladika nešto želi, ali način biranja takav je da niko ne može da se kandiduje kako to biva u građanstvu nego je to stvar članova izbornoga Sabora, oni biraju onog kandidata za koga smatraju da ima smisla, da ima iskustva i znanja“, rekao je on.

Irinej niški važi za tradiconalistu i umerenu ličnost koja bi mogla biti srednje rešenje i pomiritelj podelejnih struja među srpskim episkopima. Ujedno je spreman da prihvata i savremene tendencije, a ima i pozitivne stavove u vezi sa ekumenizmom i dolaskom pape u Srbiju.

Irinej je nedavno izjavio da bi pozdravio dolazak pape u Srbiju 2013. godine na obeležavanje godišnjice „Milanskog edikta“ kojim je rimski car Konstantin, inače rođen u Nišu, 313. priznao hrišćanstvo.

"Odgovoran i trezven čovek"

U reakcijama nakon izbora vladike Irineja za patrijarha, verski analitičar Živica Tucić je za B92 rekao da je pozitivno iznenađen kako efikasnošću Sabora SPC tako i samim izborom novog patrijarha.

"Ja sam iznenađen ali pozdravljam brzinu kojom je Sabor bio u stanju da izabere novog poglavara. Episkop niški je zaista dobro rešenje pošto on u svim tim razlikama u okviru crkve nije imao ni velikih osporavanja niti protivnika. Znači njega prati skromnost, to nije isto kao kod patrijarha Pavla ali je veoma slično. Mislim da je ovo u ovom trentuku kada su razlike u okviru crkve veoma brojne i kada neki drugi kandidati nisu uspeli da dobiju dovoljno glasova da je ovo zaista dobro rešenje“, objašnjava Tucić. Socilog religije Mirko Đorđević kaže da su zvona Saborne crkve oglasila bez sumnje dobru vest i za crkvu i za građanstvo - a to je da je vladika niški Irinej izabran za novog patrijarha.

"Njega odlikuje tolerancija, nešto što nam u ovom momentu i te kako treba, odmerena reč čoveka i jerarha, reč koja obavezuje i zaista je on znak prevage jedne struje da se tako izrazim koja obećava mnogo u ovim nemirnim vremenima. Njegova svetost Irinej spada i u ljude u čijoj se biografiji ne može naći ni jedna jedina izjava sa ekstremističkim nabojem čega smo u episkopatu u ovim nemirnim godinama imali na pretek“, kaže Đorđević.

Đoređvić isitče da je vladika Irinej jaka ličnost, snažnog identiteta čoveka i hrišćanina koji SPC može da okrene evropi i modernim tokovima. Novoizarani srpski patrijarh Irinej niški je odgovoran, trezven i veoma rečit čovek razumljiv za široke narodne mase, skroman i, kao takav, pravi naslednik patrijarha Pavla, rekao je profesor Bogoslovskog fakulteta u penziji Beogradu Dimitrije Kalezić.

Kalezić koji je išao u istu osnovnu školu sa Irinejom niškim i blaženopočivšim patrijahrom Pavlom kaže da je izbor Irineja niškog "prava stvar" i da će on biti "kuršum nasleđa patrijarha Pavla".

Prema rečima Kalezića, vladika Irinej niški je "izrazito logičan, pismen i rečit čovek", a njegov nastup, smatra Kalezić, biće potpuno prihvatljiv za narod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: