Ustavni sud o zakonu o saobraćaju

Ustavni sud zatražio je od Skupštine Srbije da se u roku od 45 dana izjasni o inicijativi za ocenu ustavnosti više odredaba Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Izvor: B92

Petak, 22.01.2010.

11:52

Default images

Osporene su odredbe koje predviđaju da policija može da zadrži do 24 časa vozača koji je zatečen u činjenju prekršaja i koji izražava nameru za dalje činjenje prekršaja, ako ne može odmah da ga odvede nadležnom organu za prekršaje.

Taj član zakona predviđa da policajac vozaču u tom slučaju može privremeno oduzeti putnu ili drugu ispravu za prelazak državne granice.

Pred Ustavnim sudom osporen je i član zakona po kome policajac može vozaču koji, osim srpske, poseduje i inostranu vozačku dozvolu, na licu mesta da oduzme inostranu vozačku dozvolu.

U Zakonu o bezbednosti saobraćaja, koji se primenjuje od decembra prošle godine, osporena je i odredba po kojoj vozač i putnici prilikom kontrole ne smeju da napuste vozilo osim ako im policijski službenik to ne dozvoli, kao i kazna od 5.000 dinara predviđena za taj prekršaj.

Skupština bi u roku od 45 dana trebalo da se izjasni i o inicijativi za ocenu ustavnosti odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja po kojoj vozila starija od 15 godina moraju na tehnički pregled na svakih šest meseci.

Ustavni sud je na sednici u četvrtak pokrenuo postupak i za ocenu ustavnosti odluka skupština Beograda, Novog Sada i Inđije kojom su uređena pitanja javnih parkirališta.

Osporene su odredbe koje propisuju naplatu naknade za korišćenje javnog parkirališta, zoniranje i naplatu kazni, a zbog neusklađenosti sa Zakonom o obligacionim odnosima, Zakonom o komunalnim delatnostima i Zakonom o finansiranju lokalne samouprave.

Skupštine imaju rok od 45 dana da se izjasne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: