Vodinelićeva: Loša preporuka Srbije

Procedura nedavnog izbora sudija predstavlja lošu preporuku Srbije za pristup EU i stvara nepoverenje građana delatnost sudova, kaže Vesna Rakić-Vodinelić.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.01.2010.

14:18

Default images

Dekan Pravnog fakulteta Union Vesna Rakić–Vodinelić ukazala je na tribini "Pravosuđe bez prava - kriza i obnova sudstva" da se opšti izbor sudija mora staviti van snage ili bitno korigovati kako bismo uopšte mogli da verujemo u pravosuđe, kao korpus koji treba da štiti elementarna ljudska prava.

"Ne verujem da će masovno podnošenje ustavnih žalbi proizvesti neke veće promene, korekciju opšteg izbora nosioca pravosudnih funkcija moglo bi da proizvede izvesni pritisak evropskih tela", navela je ona.

Vesna Rakić-Vodinelić smatra da je opšti izbor pratio niz ustavnih, zakonskih i procesnih manjkavosti i problema i da taj proces svedoči o nemoći sudstva da se konstituiše kao pravna vlast, bez uticaja politike.

Prema njenim rečima, rezultati opšteg izbora dokazuju političku moć i uticaj neinstitucionalizovanih društvenih grupa, koje je označila kao "poluzvaničnu četvrtu državnu vlast".

Sumnja da su pri izboru sudija korišćeni podaci BIA, kako je ocenila Rakić-Vodinelić, predstavlja negaciju pravne države i davanje legitimiteta uvođenju policijske države.

"Ako dozvolimo i sumnju da treću nezavisnu granu vlasti kreira nekakva tajna policija koja nije reformisana, tu nema ničega od demokratije", rekla je Vesna Rakić-Vodinelić.

Bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević smatra da su u opštem izboru neke sudije koje nisu smele biti izabrane reizabrane, dok sa druge strane oni koje su efikasno, savesno i ažurno obavljali svoj posao nisu prošli.

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Omer Hadžiomerović rekao je da je Društvo sudija Srbije, čiji je član, predložilo model ustavne žalbe u kojoj će neizabrane sudije zahtevati od Ustavnog suda da utvrdi da im funkcija nije prestala i da naloži Visokom savetu sudstva da ih rasporedi u druge sudove.

Direktor Centra za unapređivanje pravnih studija Vladimir Vodinelić je rekao da su u opštem izboru izabrane i unapređene gotovo sve sudije koji su učestvovali u prekrajanju izborne volje.

On je naveo da je uloga parlamenta bila da kadrovski opremi Visoki savet sudstva koji je obavio opšti izbor, ali da on tu svoju ulogu nije obavio do kraja, navodeći da je telo koje je biralo sudije radilo u krnjem sastavu, bez predstavnika pravnih fakulteta i advokature.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: