Ministarstvo protiv pomilovanja

Ministarstvo pravde Hrvatske dalo je negativno mišljenje o pomilovanju Siniše Rimca, ali ga je Stjepan Mesić i pored toga pomilovao, piše "Jutarnji list".

Izvor: FoNet

Četvrtak, 21.01.2010.

12:40

Default images

List navodi da je Rimac jedan od osuđenih za ubistva Srba u Pakračkoj Poljani i nekažnjeni učesnik likvidacije porodice Zec u Zagrebu.

Pozivajući se na izvor iz Ministarstva pravde, kao i na jednog od članova Komisije za pomilovanja, list navodi da je predstavnica Ministarstva pred Komisijom za pomilovanje predsednika Republike detaljno iznela razloge zbog kojih Rimac nikako nije osoba koju treba pomilovati.

Njeni argumenti odnosili su se na mučan utisak koji će Rimčevo pomilovanje ostaviti u javnosti zato što je hrvatski pravni sistem Rimca i ostale učesnike likvidacije porodice Zec već jednom obilato pomilovao, oslobodivši ih odgovornosti za taj stravičan zločin zbog "proceduralnog propusta".

Iako je mišljenje Ministarstva pravde u postupku predsedničkog pomilovanja važno, nije i obavezujuće, pa se petočlana komisija složno oglušila o argumente ministarstva i jednoglasno donela odluku da je Rimac zaslužio da mu se kazna sa osam smanji na sedam godina, a Mesić je odluku svoje komisije prihvatio.

Samo suđenje za Pakračku Poljanu je, prema oceni nepristrasnih posmatrača imalo sve elemente sudske farse, od optužnice do presude koja je radi spasavanja ugleda suda u zadnji čas pooštrena, podseća "Jutarnji list".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: