Nikolić:Akcize utiču na cenu goriva

Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić kaže za B92 da će povećanje akciza svakako uticati na maloprodajne cene goriva.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.01.2010.

12:20

Default images

On dodaje da na formiranje maloprodajne cene utiče odnos dinara i dolara, prema kom se računa cena sirove nafte na svetskom tržištu.

"Ako konkretno govorimo o naftnim derivatima, treba da znamo da je akciza samo jedna od komponenti povećanja cena u maloprodaji, praktično te krajnje cene po kojoj potrošač kupuje. Vrlo važno je znati da se prema uredbi o formiranju te cene, cena konstruiše prema promeni cene sirove nafte na svetskom tržištu, koju mi uvozimo jer naftu nemamo i promeni vrednosti dolara u odnosu na dinar. Bojim se da ova druga komponenta, znači kurs dinara, za koji znamo da ovih poslednjih dana slabi prema evru, samim tim i prema dolaru, a još imamo i jednu nepovoljnu tendenciju da dolar jača u odnosu na evro. Budući da se gleda kurs dolara onda imamo još jači uticaj, tako da po tom osnovu dolazi veći pritisak na rast maloprodajnih cena nego od same akcize", smatra Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: