("Zlonamerne") kritike Mesića

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da, među kritičarima najnovijih izjava Stjepana Mesića o RS, ima onih sa zlom namerom.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.01.2010.

01:29

Default images

"Izjava Stjepana Mesića nije za mene ništa novo, kao ni za mnoge u BiH. U razgovoru pre više od dve godine, rekao je da ako referendum o otcepljenju zaista bude raspisan, da bi u tom slučaju kao predsednik Hrvatske poslao vojsku“, kaže za "Danas" Željko Komšić.

Komšić ističe da je ta izjava poznata i predsedavajućem Predsedništva BiH Nebojši Radmanoviću, ocenjujući njegovu reakciju neprimerenom i zloupotrebom u dnevnopolitičke svrhe, budući da je reč o odlazećem predsedniku Hrvatske koji više nema nikakvog uticaja na upotrebu vojske.

"Izjave poput ove poslednje Mesićeve, mnogima, pa i Radmanoviću, trebaju kako bi se oni pokazali kao zaštitnici RS i da bi građane plašili unutrašnjim i spoljnim neprijateljima. Koliko god paradoksalno zvučalo“, smatra Komšić.

Za Aleksandra Stanković, urednika i voditelja popularne emisije "Nedjeljom u dva" HRT, postupci odlazećeg predsednika u poslednjih nekoliko dana su "krajnje zbunjujući".

"Čude me takve Mesićeve izjave, jer je to na najdirektiniji način atak na nezavisnost BiH. Nisu mi jasni njegovi potezi u poslednje vreme i pitam se ozbiljno šta mu je to sve trebalo na kraju mandata, koji je najvećim delom bio obeležen zalaganjem za uspostavljanje dobrosusedskih odnosa", kaže Stanković.

"Ako je imao ikakav javni interes na umu, ovo je krajnje nespretan način za njegovo izražavanje. Predsednik bez saglasnosti parlamenta svakako ne bi mogao da upotrebi vojsku bilo gde. Razmišljao sam i šta bi se dogodilo da je kojim slučajem Tadić zapretio vojskom. To bi bio apsolutni skandal, baš kao i ovaj što ga je izazvao Mesić", zaključuje Stanković.

Prema rečima Aleksandra Popova iz Centra za regionalizam, nejasnoća šta je Mesiću "trebalo da da ovakvu izjavu sve je dublja što o njoj više mislim".

On ističe da ta izjava nije ništa dobro donela nikome, "ni Hrvatskoj, ni celom regionu".

"Možda može da se shvati kao upozorenje međunarodnoj zajednici da se što pre reaguje u rešavanju krize u BiH, ali opet, spominjati vojsku, za to nema nikakvog opravdanja“, zaključuje Popov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: