Zlostavljanje anarhiste u CZ-u

Jedan od šestoro anarhista koji u CZ-u čeka suđenje po optužnici za međunarodni terorizam, pretrpeo tokom decembra ucenjivanje i fizičko zlostavljanje.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.01.2010.

00:03

Default images

Sredinom decembra 2009. godine, neki od zatvorenika koji sa Tadejom Kurepom (25) dele ćeliju u beogradskom Centralnom zatvoru su fizičkim zlostavljanjem pokušali da ga ucenjuju, zahtevajući od njega da od svoje majke zatraži da 2.000 evra preda nekom od 'cimerovih prijatelja napolju', za navodno hitno lečenje od side, saznaje B92.net.

Krajem decembra, advokat Tadeja Kurepe, Nikola Barović, je u poseti zatvoru zatekao svog klijenta sa podlivima na licu. Intervencijom advokata, Kurepa je prebačen u drugu ćeliju.

Inače, Tadej Kurepa se nalazi na mestu drugooptuženog za međunarodni terorizam, iako sama optužnica navodi da nije bio na licu mesta, kada su u noći između 24. i 25. avgusta na ambasadu Grčke u Beogradu, bačena dva Molotovljeva koktela.

Policija je, osim Kurepe, uhapsila i Ivana Vulovića (24), Sanju Dojkić (19), Ivana Savića (25), Ratibora Trivunca (28) i Nikolu Mitrovića (29).

Kako se navodi u saopštenju “Kampanje protiv političke represije”, koju koordinišu aktivisti levičarskih organizacija, Kurepa se nalazi na mestu drugooptuženog jer je “organizovano komunicirao telefonom i SMS-ovima', čime je, po mišljenju javnog tužioca, on na drugom mestu po odgovornosti za izvršenje teškog krivičnog dela - međunarodnog terorizma.”

“Koliko delo za koje je Tadej Kurepa drugooptužen ima veze sa međunarodnim terorizmom, govori i činjenica da u 'terorističkom napadu', u kome kako i sam tužilac priznaje, Kurepa nije učestvovao, nije bilo povređenih a da je procenjena materijalna šteta 18 evra”, stoji u saopštenju.

“Zbog 'organizovanog telefonskog i SMS komuniciranja' Tadej Kurepa se već peti mesec nalazi u istražnom delu Centralnog zatvora u Beogradu, čekajući suđenje, jer mu nije dozvoljeno da se brani sa slobode, zbog bojazni da će ponovo 'organizovano komunicirati telefonom i SMS-om”, stoji u saopštenju “Kampanje protiv političke represije”.

Istovremeno, Grupa za monitoring procesa protiv šestoro anarhista najoštrije osuđuje nasilje koje pritvoreni anarhisti trpe u višemesečnom pritvoru. Cilj Grupe, koju čine pojedinke i pojedinci iz različitih antiautoritarnih, levih i studentskih organizacija, jeste da javnosti redovno predočava informacije koje se tiču političkog procesa, kao i da se odbaci optužnica za međunarodni terorizam.

Grupa za monitoring je organizovala potpisivanje proglasa, u kojem više desetina javnih ličnosti proces protiv šestoro anarhista naziva političkim i traži odbacivanje optužbe o "međunarodnom terorizmu".

Grupa za monitoring je 3. januara održala protest ispred Ministarstva pravde i Centralnog zatvora, a kako saznaje B92, inicijative za oslobađanje uhapšenih najavljuju nova okupljanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: