Uredba o jeftinim stanovima

Vlada Srbije je usvojila uredbu o finansiranju izgradnje jeftinih stanova, po kojoj kvadrat u drugoj zoni u Beogradu košta 1600 evra.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.01.2010.

17:32

Default images

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da bi za nekoliko meseci trebalo da počne izgradnja 10 000 jeftinih stanova, najpre u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu i da je država odredila maksimalne cene po kojima stanovi mogu da se prodaju.

Zahvaljujući uredbi Vlade posle ekonomski teške godine pokrenuće se građevinski sektor, povećaće se ponuda novoizgrađenih stanova, a građani će, kako kaže ministar Oliver Dulić, do krova nad glavom moći da dođu pod veoma povoljnim uslovima.

"Kupac kupuje stan po cenama koje ne mogu biti veće od cena određenih uredbom, a koje su značajno povoljnije od tržišnih, kupuje od proverenog investitora čiji će bonitet proveriti banka", kaže Dulić.

Iako su prethodnih meseci u javnosti pominjane različite cene, pa je sve išlo do toga da bi kvadrat stana na periferiji mogao koštati 500 ili 600 evra, u novoj uredbi stoji drugačije.

Stanovi u drugoj zoni u Beogradu koštaće maksimalno 1595 evra po metru kvadratnom, u trećoj 1290, u četvrtoj 945, a u svim drugim, osim prve i ekstra zone 895 evra.

U Novom Sadu će kvadrat u prvoj zoni koštati maksimalno 1100 evra, a u drugoj 895. U Nišu i Kragujevcu prva zona će biti 900 evra po kvadratnom metru, druga 695, a u svim ostalim gradovima kvadrat će koštati maksimalno 695 evra.

Na pitanje novinara na osnovu čega tvrdi da su novi stanovi, koji će u drugoj zoni u Beogradu koštati blizu 1600 evra po kvadratu povoljni, ako na tržištu već mogu da se kupe po istim cenama, Dulić je rekao:

"Jeste ta cena, ali pokušajte da kupite po toj ceni i da dobijete kredit od nacionalne korporacije."

Dulić kaže da su za izgradnju jeftinih stanova obezbeđene dve milijarde dinara i da će država subvencionisati deo kamate koja se obračunava po kamatnoj stopi od sedam odsto godišnje po odobrenom kreditu, dok je prosečna kamata od devet do deset odsto.

Ministar očekuje da će prvi građani koji budu kupili jeftine stanove u njih moći da se usele tokom sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: