Irinej: Papa u Srbiji 2013. godine?

Vladika niški Irinej veruje da bi do posete pape Benedikta XVI Srbiji moglo doći 2013. godine, tokom obeležavanja godišnjice Milanskog edikta.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.01.2010.

14:15

Default images

To je sada samo na nivou priča i želja pape Benedikta XVI da povodom obeležavanja Milanskog edikta poseti Srbiju, kazao je Irinej i dodao da veruje da bi Crkva u celini pozdravila njegov dolazak.

"To bi bio korak susreta i kontakata pravoslavne i zapadne crkve i od njega ne može biti štete, već samo koristi, jer bez kontakata i razgovora ne može biti ni promena onoga što je ideal i interes za jedinstvo hrišćanske crkve", naveo je Irinej.

On je podsetio da je i ranije za života počivšeg patrijarha Pavla bilo izraženih želja da papa poseti srpsku crkvu, ali da je tada odgovoreno da "prilike nisu zrele i da ima puno razloga da se to ne dogodi".

Irinej je ukazao i da je predsednik Srbije Boris Tadić pri nedavnoj poseti Vatikanu pozvao papu da poseti Srbiju, ali je objasnio da je reč o pozivu države koji nema nikakve veze sa stavom Crkve.

Nijedan rimski pontifeks do sada nije posetio Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, a papa Benedikt XVI sada ima pozive da poseti sve balkanske zemlje.

Na čelu odbora za proslavu godišnjice Milanskog edikta biće, kako se očekuje, novi patrijarh, čiji izbor počinje sutra na Izbornom saboru, u Srpskoj patrijaršiji u Beogradu.

Planirano je da centralna svečanost obeležavanje godišnjice Milanskog edikta bude održana u Nišu.

Nezvanično, rimski papa je poželeo da Srbiju poseti baš u vreme obeležavanja Milanskog edikta i to u Nišu, gradu u kome je rođen car Konstantin Veliki.

Vladika Irinej podseća da bi to bio prvi susret verskih poglavara pravoslavne i zapadne crkve posle 1054. godine, ili velike šizme, kada je došlo do njihovog raskola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: