HRV: Pravosuđe na Kosovu je slabo

Pravosuđe je najslabija institucija na Kosovu i nedostatak sporazuma o statusu otežava napore za zaštitu ljudskih prava građana, ocenjuje Hjuman rajts voč.

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.01.2010.

17:59

Default images

Prema njihovom izveštaju, čije su delove objavili prištinski mediji, uprkos energiji i optimizmu za dolazak i razmeštanje Euleksa, pravosudni sistem je i dalje najslabiji deo kosovskih institucija, a propusti u zaštiti svedoka čine opstrukciju pravde u težim slučajevima.

Kosovske vlasti, ističe se, ponovo nisu uspele da pokažu bezuslovnu obavezu da poštuju prava manjina i vladavine prava.

Pozivajući se na podatke misije UN na Kosovu, Hjuman rajts voč navodi da je tokom prvih osam meseci prošle godine, 275 slučajeva na Kosovu označeno međuetničkim incidentima.

"Zajednice Roma, Aškalija i Egipćana su najugroženija grupa među manjinama na Kosovu“, zaključuje se u izveštaju i konstatuje da je dobrovoljni povratak iz Srbije na Kosovo usporen.

S druge strane, u toku 2009. godine nastavljen je obavezan povratak iz zapadnoevropskih zemalja, a veliki problem, prema tom izveštaju, ostaje pitanje nestalih lica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: