Irinej: Ne očekivati promene u SPC

Vladika niški Irinej ocenio je da od novog patrijarha, ma ko to bio, ne treba očekivati promene u životu i načinu delovanja Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: B92

Sreda, 20.01.2010.

17:18

Default images

"Crkva ima svoje zakone i kanone, svoj način života i delovanja, a novi patrijarh kada bude izabran moraće da prihvati postojeće stanje, jer on je prvi član Sabora, ali ne i nosilac vlasti", rekao je Irinej. Prema njegovim rečima, vlast u Crkvi pripada Saboru i Svetom arhijerejskom sinodu, a ustaljeni život Crkve mora da se poštuje.

Ono što može i treba da donese novi patrijarh jesu "lični pečat i lična nota njegove kulture, snalažljivosti i retorike", rekao je vladika Irinej, koji je i član Svetog arhijerejskog sinoda SPC.

Izborni sabor Srpske pravoslavne crkve, čije zasedanje počinje 22. januara u Beogradskoj patrijaršiji, ima jednu tačku dnevnog reda - izbor prvog među jednakim arhijerejima.

Vladika nije hteo da komentariše pisanje štampe da bi on sam mogao da se nađe na patrijaršijskom tronu.

On, međutim, ne isključuje mogućnost da se izabrani episkop zahvali i da odbije Bogom mu dat tron patrijarha.

"I to je jedna od mogućnosti", kazao je vladika Irinej, uveren, kako je rekao, da "crkvu Hristovu vodi Duh sveti i da se sve u njoj dešava prema promisli i volji božjoj".

On takođe veruje da će ustoličenje episkopa beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog biti obavljeno već u nedelju, 24. januara u Beogradu, iako, po Ustavu SPC, izborni sabor može da traje dan, pet dana i duže, sve dok patrijarh ne bude izabran.

Kako je predviđeno najvišim crkvenim aktom, ustoličenje patrijarha treba potom da bude održano i u manastiru Pećka patrijaršija, koji je istorijsko sedište srpske crkve i srpske patrijaršije.

Prethodni patrijarh, Pavle, takođe je ustoličen u Pećkoj patrijaršiji, 22. maja 1994. ali je u međuvremenu, 17. februara 2008, Priština jednostrano proglasila nezavisnost Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: