Josipović: Razgovor, a ne vojska

U ekskluzivnom intervjuu za B92, novoizabrani predsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da je uvek za razgovore, a ne za vojne opcije.

Izvor: B92

Sreda, 20.01.2010.

16:06

Default images

Josipović ne želi da komentariše izjavu Stjepana Mesića da bi poslao vojsku ako bi bio raspisan referendum o otcepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. "Neformalne razgovore ne komentarišem, mislim da to ne bi bilo ozbiljno, ali ono što mogu reći, ja sam uvek za razgovore, a ne za vojne opcije", kaže Josipović.

B92: Vaš stav prema RS?

Josipović: "Ona je danas takva kakva je, predviđena Dejtonskim sporazumom. Da li će se to menjati, menjaće se voljom tri naroda".

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je ocenio da je Mesićeva tvrdnja "prva ratna izjava posle Dejtonskog sporazuma".

Dodik kaže da je Mesić spornom izjavom pokazao ono što, kako kaže, u suštini jeste: ratno-huškaški lider.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić kaže da je izjava odlazećeg hrvatskog predsednika očigledan pokušaj provokacije.

"Stipe je čovek bez ikakve političke težine i isto tako bez ikakve moralne težine i naprosto ne treba mu izlaziti u susret time što ga primećujete", kaže Jeremić.

Ministar spoljnih poslova je dodao i da bi na ceo slučaj trebalo staviti tačku.

A novi predsednik Hrvatske Ivo Josipović sutra je gost "Kažiprsta" B92. Intervju sa Josipovićem je na programu radija i televizije B92 u 09.30.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: