Program oporavka JAL - a

Japanska avio-kompanija "Džapen erlajns" (JAL), koja je bankrotirala zbog duga od 25 milijardi dolara, ukida 31 liniju, smanjuje flotu i otpušta radnike.

Izvor: B92

Sreda, 20.01.2010.

13:40

Default images

Najveći azijski prevoznik će zatvoriti 14 međunarodnih i 17 domaćih linija do kraja marta 2013. godine, u skladu sa programom restrukturisanja, kojim se predviđa 900 milijardi jena (10 milijardi dolara) državne pomoći iz fondova "Japanske inicijative za stabilizaciju preduzeća" (ETIC).

JAL će u tom periodu smanjiti broj radnika za oko 15.700, na približno 36.200 zaposlenih.

Ova kompanija će nastaviti da leti zahvaljujući vladinoj podršci u iznosu od 11 milijardi dolara, koja će biti iskorišćena u periodu restrukturisanja za rešavanje problema dugova, ali pod upravom novog rukovodstva.

Prema programu oporavka, akcionari i kreditori bi trebalo da JAL-u oproste više od 730 milijardi jena (osam milijardi dolara) dugova.

Američke rivalske kompanije "Delta erlajns" i "Ameriken erlajns", koje su ponudile da investiraju u JAL, najavile su, posle bankrotstva te kompanije, da će nastaviti razgovore sa novom upravom o mogućem ulaganju.

Prema izvorima na koje se pozivaju agencije, JAL će u okviru plana rehabilitacije, najverovatnije, prihvatiti ponudu "Delte" i tako postati član udruženja avio-prevoznika "Skaj tim".

JAL je poručio 20 aviona za kraće linije tipa "boing 737", zajedno sa devet modela "767" i sedam "777" širokotrupnih letelica, kao i 35 aviona tipa "787 drimlajnera", predočio je šef marketinga "Boinga" za putničke avione Rendi Tinšet.

"Jedino što je, za sada, izvesno je to da će JAL biti manji prevoznik, što znači da će mu biti potrebno manje aviona", ističe analitičar FNT- a Majkl Dirčin i dodaje da "to ne znači da će 'Boingove' porudžbine biti ugrožene, ali je jasno da je njihova sudbina neizvesna."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: