Suspendovan vozač Vlade

Vozač Goran Jović, koji je osumnjičen da je bahatom vožnjom ugrozio mesto policijskog uviđaja vozeći službeni automobil, suspendovan je, saznaje B92 u Vladi.

Izvor: B92

Sreda, 20.01.2010.

14:11

Default images

Zbog bahate vožnje i ne poštovanja naredbi policije, protiv vozača Vlade Srbije Gorana Jovića pokrenut je disciplinski postupak, a kako nam je rečeno u MUP-u, policija je podnela prekršajnu prijavu za nepostupanje po naredbi službenog lica.

U Vladi nam je rečeno i da je vozač suspendovan, a Uprava za zajedničke poslove zatražila je i izveštaj MUP-a o svemu što se dogodilo. Jović je službenim automobilom vozio sekretaricu predsednice Skupštine, potvrdila je u razgovoru za B92 Slavica Đukić- Dejanović.

"U vozilu je bila i moja saradnica Branislava Parezanović, nisam nikakav nalog dala za taj put, niti sam znala da se taj put uopšte odvijao, tako da sam mišljenja da će nadležni državni organi utvrditi sve okolnosto vezane za vožnju i ponašanje vozača koji je već suspendovan. Nemam nikakvih informacija da je vozilo korišćeno po bilo kakvoj partijskoj dužnosti, niti su, po mom saznanju, lica iz vozila članovi Socijalističke partije Srbije“, kaže predsednica Skupštine.

Ostalo je pitanje ko je potpisao nalog za ovaj službeni put, jer je sekretar parlamenta Veljko Odalović za B92 rekao da ni on to nije uradio. U Upravi za zajedničke poslove Vlade Srbije nismo uspeli da dobijemo informaciju o tome ko je dao nalog za put u Bor.

Jović je, prema nezvaničnim informacijama, u ponedeljak, na putu Bor-Zaječar, odbio da se zaustavi po naređenju policajca, pa je nakon toga pregazio telo osobe stradale u saobraćajnoj nesreći, obilazeći kolonu i ometajući sudski uviđaj.

Službeni automobil nije bio pod pratnjom, a kako je sve izgledalo novinarima je ispričala istražni sudija Jasminka Stefanović, koja je u to vreme radila uviđaj posle nesreće kod Gamzigradske banje:

"Bili smo iznenađeni, vozilo je stalo tek nakon što smo bukvalno našim telima, saobraćajni policajci i ja zaustavili vozilo. Odbijajući da da podatke o sebi u prvi mah tvrdio je kako vozi osobu sa imunitetom. Videla sam da u vozilu sedi jedna gospođa, izvršila sam lično uvid, gospođa je imala legitimaciju na kojoj je zaista stajalo Narodna Skupština, ali gospođa niti je reagovala u smislu da žuri, a na kraju krajeva vozač je taj koji je nezakonito postupio i protiv koga će biti pokrenut postupak“, objašnjava Stefanovićeva.

Prema mišljenju profesora Saobraćajnog fakulteta Milana Vujanića, jednog od autora novog zakona o bezbednosti u saobraćaju, službeni automobili ne mogu da budu izvan zakona, pa ni vozači koji su za volanom:

"Samo vozači vozila pod pratnjom nemaju obavezu da se zaustave na određenim mestima, ali ne može nijedan vozač da ne poštuje ono što od njega traži službeno lice ili naredbe koje mu daje. Preticanje kolone vozila na mestu koje nije dozvoljeno i kada nije dozvoljeno je takozvana nasilnička vožnja i spada u prekršaje koji izazivaju odmah kaznu zatvora od 30 do 60 dana", kaže on.

Bahatost vozača službenih automobila u Srbiji, na žalost, nije ništa novo. Podsetimo na nesreću u kojoj je 2003. stradala Katarina Marić, a koju je izazvao vozač džipa u kome se vozio tadašnji ministar poljoprivrede Dragan Veselinov.

Vozač Stevan Bakalov, osuđen je pred Okružnim sudom u na pet godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: