Šešelj o Arkanu, Nikoliću i gripu

Zaštićeni svedok optužbe VS-026 nije došao na suđenje Vojislavu Šešelju u Hagu zbog toga što je nedavno operisan, a idući svedok biće saslušan sledeće nedelje.

Izvor: Beta

Utorak, 19.01.2010.

14:59

Default images

Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti rekao je da će svedok VS-026 dati iskaz za nekoliko sedmica, kada se oporavi od operacije. VS-026 je, prema ranijim nagoveštajima sudskog veća, trebalo da bude poslednji svedok optužbe na suđenju Šešelju.

Tokom administrativne rasprave kojom je popunjeno vreme nastalo nedolaskom svedoka, sudija Antoneti je potvrdio da je Sekretarijat suda odbio Šešeljev zahtev da mu se dozvoli da, uoči lokalnih izbora u Odžacima 24. januara, održi telefonsku konferenciju za štampu.

Šešelj je ponovo ocenio da mu je Sekretarijat time uskratio "osnovna građanaska i politička prava", napominjući, međutim, da se na tu odluku neće žaliti predsedniku Tribunala.

Optuženi je zatražio i da sudsko veće ispita izjavu svedoka VS-026 u štampi "da je u jednom ranijem procesu bio prinuđen da lažno svedoči" i da je sada "pod pretnjom krivičnom odgovornošću" da to svedočenje ponovi na suđenju Šešelju.

Sudija Antoneti je odgovorio da će sve Šešeljeve tvrdnje o pritiscima tužilaštva na svedoke biti ispitane na kraju procesa, u skladu sa ranijom odlukom veća.

Šešelj je, pozivajući se na emisiju Hrvatske televizije, tražio i da mu tužilaštvo dostavi dokumente i informacije o navodnim pregovorima o nagodbi sa Željkom Ražnatovićem Arkanom 1999. godine.

Kako je Šešelj rekao, HRT je izvestila da je nagodba podrazumevala Ražnatovićevo svedočenje u Hagu, u zamenu za povlačenje optužnice protiv njega.

Tužilac Matijas Markusen je uzvratio da Tužilaštvo nema dokumente o tome važne za proces i da "nije obavezno" da optuženom dostavi informacije o kontaktima tokom istrage.

Kao i minule nedelje, Šešelj je tvrdio da mu se optužnicom "pripisuju" zločini nad Muslimanima u Zvorniku, s proleća 1992, za koje su odgovorni Ražnatović i njegova paravojska.

"Optužnicom se tvrdi da sam ja odgovoran za te zločine, a ne Arkan i njegovi saradnici... Zato je Tužilaštvo dužno da mi da sve informacije o kontaktima s Arkanom... Ja nisam optužio Arkana, samo ukazujem na distancu između mene i Arkana koja je uvek postojala... To vam govorim da vidite koliko je moj proces opterećen Arkanom... Ja sam odabran da odgovaram za Arkanove zločine, a zašto bih ja to radio?", kazao je Šešelj.

Prema njegovim rečima, jedini zločin u Zvorniku u aprilu 1992. dok su u gradu bili dobrovoljci SRS-a, bilo je ubistvo 20 Muslimana koji su, po optužnici, počinili Ražnatović i njegovi ljudi.

Šešelj je sugerisao i da mu je zbog "neprijateljstva" s Ražnatovićem "život bio u opasnosti".

Tokom današnje rasprave, Šešelj je tvrdio i da je njegov bivši zamenik Tomislav Nikolić 2007. godine "srdačno razgovarao" sa tadašnjom glavnom tužiteljkom Tribunala Karlom del Ponte tokom zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Optuženi je tvrdio da je to dokaz da suđenje "na neki način opstruišu" "zakulisni špijunski i politički faktori" - u koje je ubrojao "zapadne obaveštajne službe, srpske tajkune i mafijaše", na čelu s "kraljem srpske duvanske mafije Stankom Subotićem zvanim Cane Žabac koji je instruktor Tomislava Nikolića".

Šešelj se sudijama požalio i da je prošle nedelje, po povratku iz sudnice Tribunala, bio zatvoren u ćeliju u pritvoru do sledećeg dana zato što je odbio da namaže ruke dezinfekcionom tečnošću protiv novog gripa.

"Ja sam se među prvima vakcinisao protiv običnog i novog gripa... Moje je suvereno pravo da odlučim koje ću medicinsko sredstvo koristiti", rekao je lider radikala.

Sudija Antoneti je pozvao Šešelja da "bude miran" i da ne podiže glas i upada u reč drugim učesnicima u postupku, kao što je to činio prošle sedmice. Podsetio je Šešelja da ga može ukloniti iz sudnice ili mu nametnuti advokata, ako se ne bude primereno vladao.

Šešelj je uzvratio da "ne vidi na šta se odnosi" sudijina primedba, naglasivši da će poštovati svaku odluku sudija, ali da će one imati posledice.

"Ceo svet je već video da je optužnica lažna i montirana... Nemate na osnovu čega ni da me osudite, a možete da me izbacite i ja se više neću ni pojavljivati u sudnici... Za mene je ovaj proces zapravo završen", rekao je Šešelj.

Lider SRS-a je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: