JAL zvanično bankrotirao

Japanski avio-prevoznik "Džapen erlajnz" (JAL), najveća azijska avio-kompanija po prihodu, zvanično je prijavo bankrotstvo.

Izvor: B92

Utorak, 19.01.2010.

14:30

Default images

JAL je podneo i sudski zahtev za zaštitu od poverilaca, kojima duguje više od 25 milijardi dolara. Reč je o najvećem bankrotstvu kompanije iz nefinansijskog sektora u Japanu od Drugog svetskog rata, prenele su agencije.

Zahtev za zaštitom od poverilaca podnet je u pokušaju japanske vlade da se JAL održi u životu i da ponovo postane profitabilna avio-kompanija.

Planom oporavka predviđa se ukidanje najmanje 15 700 radnih mesta, odnosno oko 30 odsto ukupne radne snage, kao ukidanje svih nerentabilnih filijala JAL-a i smanjivanje mreže neprofitabilnih letova.

JAL će nastaviti da leti zahvaljujući vladinoj podršci u iznosu od 11 milijardi dolara, koja će biti iskorišćena u periodu restrukturisanja za rešavanje problema dugova, ali pod upravom novog rukovodstva.

Prema programu oporavka, akcionari i kreditori bi trebalo da JAL-u oporoste više od 730 milijardi jena (osam milijardi dolara) dugova.

JAL, koji je u poslednjih 10 godina u više navrata dobijao vladinu finanijsku pomoć moraće, prema planu stabilizacije, da mnoge od zastarelih aviona zameni novim i modernijim letelicama s manjom potrošnjom goriva.

Planom oporavka predviđa se povećanje energetske efikasnosti flote, kao i zamena 53 velika aviona, s 33 manjih i 17 regionalnih letelica.

Kompanija će takođe biti suočena sa teškom odlukom o prihvatanju inostranog kapitala i mogućim udruživanjem sa nekim od svetskih avio-prevoznika.

Akcije JAL-a, čija je vrednost smanjena više od 90 procenata od početka januara, pale su u ponedeljak na pet jena, najniži nivo u istoriji kompanije, zbog čega je privremeno obustavljena njihova prodaja.

S ukupnom vrednošću od svega 150 miliona dolara, zbog drastičnog pada vrednosti akcija, JAL je sada manje vredan od mnogih malih prevoznika, kakvi su "Kroacija erlajnz" i "Džazira ervejz" ili manje od jednog "Boinga 747".

Iako se bankrot stvoJAL-a očekivalo, analitičari upozoravaju da bi posledice kolapsa glavnog japanskog avio-prevoznika mogle biti dugoročne imajući u vidu da nacionalna avio-kompanija ima više od 13.000 poslovnih partnerra u Japanu i da obezbeđuje letove ka 35 zemalja i regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: