Jelašić: Vraća se poverenje u banke

Sa preko pola miliona štednih uloga, Komercijalna banka dostigla je milijardu evra devizne štednje. Guverner kaže da je to znak poverenja u bankarski sektor.

Izvor: B92

Utorak, 19.01.2010.

12:55

Default images

"Strategija da se uspeh zasniva ne toliko na visini kamata, koliko na poverenju građana, isplatila se", kaže direktor Izvršnog odbora Komercijalne banke, Ivica Smolić, tako da se i posle milijardu evra devizne štednje, trend rasta nastavlja.

Završena je i dokapitalizacija te banke u vrednosti od 120 miliona evra, ali i posle dokapitalizacije država zadržava 42,6 odsto vlasništva.

"Štednja je priča sa dva kraja, sa jedne strane se radujete kada raste, sa druge strane ste ipak tužni zato što to puno košta. Međutim, na srednji rok će ovo, a u vezi najave narednih mera od strane NBS, biti izuzetan i da će konačno banke imati slobodniji sam taj potencijal. Vezano za uspeh, on svakako nije vezan za kamatu, uspeh je vezan i za dobar marketing i za dobar rad sektora za stanovništvo u Komercijalnoj banci, za pravovremeno odmeravanje i kampanja i kamatnih stopa, i uopšte uslova štednje", rekao je Smolić za B92.

Guverner Narodne banke, Radovan Jelašić, smatra da u Srbiji još ima prostora za štednju, i da je na porast štednih uloga građana, između ostalog, uticala i manja potrošnja.

"Povećanje štednje je najbolji znak jačanja poverenja građana u naš bankarski sektor i dokaz da su banke uspešno uspele da se izbore sa udarima, kako ekonomske krize, tako i sa negativnim psihološkim pritiscima intenzivno potpirivanim od strane naših dežurnih kritičara i analitilara", kaže giverner Jelašić.

Na kraju 2009, godine ukupna devizna štednja u zemlji premašila je 6 milijardi evra, a samo u prvih 15 dana ove godine, štedni ulozi građana su se povećali za skoro 40 miliona evra, čime je zabeležen najveći rast još od 2001. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: