Dodik: Nema štete za RS

Nemam ništa protiv stava predsednika Borisa Tadića da Srbija neće podržati referendum koji bi vodio cepanju BiH, izjavio je premijer RS Milorad Dodik.

Izvor: B92

Utorak, 19.01.2010.

01:25

Default images

"To je očekivana i relevantna izjava čoveka koji je na čelu države, garanta 'Dejtona'. Kao što mi iz Republike Srpske činimo sve da BiH ne prizna Kosovo i na taj način podržavamo teritorijalni integritet Srbije, sasvim je normalno da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH", rekao je Dodik za "Novosti".

Dodik kaže da je priča o referendumu o nezavisnosti Srpske potpuno izvučena iz konteksta.

"Mi u RS želimo referendum o poštovanju Dejtonskog sporazuma, zbog toga što se ne slažemo sa nametnutim odlukama visokog predstavnika. Kada se prenosi Tadićeva izjava o teritorijalnom integritetu, treba naglasiti i da je on u isto vreme poručio da Srbija nikada neće doneti odluku koja bi dovela u pitanje položaj RS, tako da je stav očekivan i korektan", kaže on.

Komentarišući nameru Srbije da u parlamentu donese rezoluciju o Srebrenici, Dodik kaže da se niko iz Srbije nije sa njim konsultovao o ovom pitanju.

"Niko nas nije pitao, a ne vidim ni zašto bi. Republika Srpska je, ne pitajući Srbiju, pre pet godina donela rezoluciju u kojoj smo konstatovali da se u ovom gradiću dogodio masovan zločin. Potom je Međunarodni sud pravde u presudi po tužbi BiH protiv Srbije zaključio da je reč o lokalnom genocidu. Sve to nije upitno", rekao je premijer RS.

Problem za premijera Srpske je što se pričom o Srebrenici relativizuju svi drugi zločini.

"Pričom o Srebrenici dolazimo u situaciju da se sva stradanja u našim nesrećnim ratnim godinama svode na jedan događaj, što minimizira sve ostale žrtve, kojih nije malo", smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: