Bez većih plata u javnom sektoru

Nema povećanja plata u javnom sektoru dok traje kriza odlučeno na sastaku premijera i nekoliko ministara kod predsednika Borisa Tadića.

Izvor: B92

Utorak, 19.01.2010.

13:58

Default images

Posle pravog talasa zahteva iz nekoliko velikih javnih preduzeća za povećanjem plata na sastanku kod predsednika Srbije Borisa Tadića sa premijerom i nekoliko ministara odlučeno je da neće biti povećanja plata u javnom sektoru dok traje ekonomska kriza. Kako je rečeno za B92, dogovoreno je da se plate ne povećavaju dok se privreda i privatni sektor ne oporave.

Svako povećanje plate u javnim preduzećima u ovom trenutku bi bilo suprotno ekonomskoj politici Vlade i izazvalo bi dalekosežne posledice na ekonomsku stabilnost Srbije, zaključeno je na sastanku.

To je čvrst i jedinstven stav vladajuće koalicije, a sastaku su kako saznajemo prisustvovali osim predsednika republike i premijera i članovi vlade Mlađan Dinkić, Ivica Dačić, Dijana Dragutinović i Jovan Krkobabić.

A prema najavama pojedinih ministara, u prvoj polovini ove godine biće usvojena tri zakona kojima će biti regulisana oblast štrajkova, protesta i plata u javnom sektoru.

Vlada, prema rečima ministra rada Rasima Ljajića, neće ignorisati proteste, ali razgovori o rešavanju problema ne znače da će popuštati pritiscima.

“Najgore što može da se dogoodi je da se otvori Pandorina kutija, da budemo zatrpani zahtevima za povećanje plata, posebno u javnom sektoru, što bi moglo da naruši ekonomsku politiku vlade i da se ceo sistem uruši kao kula od karata", upozorava Ljajić.

Guverner Radovan Jelašić kaže da je informisan da su svi ministri protiv povećanja plata u javnom sektoru.

On podseća da se Vlada u aranžmanu sa MMF-om obavezala da plate u javnom sektoru neće rasti u ovoj godini.

"Vlada Republike Srbije je usvojila jedan dokument u kome lepo stoji da će zarade i penzije biti zamrznute. Dakle, ovde pričamo o sumi zarada, pričamo o sumi isplaćenih penzija tokom 2010. godine”, podseća guverner.

Sidnikati “Telekoma Srbije” uputili su svoje zahteve rukovodstvu preduzeća i najavljuju štrajk od 1. februara ukoliko njihovi zahetvi, pre svega za povećanje zarada ne budu ispunjeni, kaže predsednik Sindikata "Telekoma Srbija”, Miroslav Joksimović.

Ministarka telekomunikacija Jasna Matić, međutim, poručuje da je povećenje zarada u državnim kompanijama, pa tako i u “Telekomu Srbije”, nije prihvatljivo. U sindikatu EPS-a nisu želeli da komentarišu izjave iz Vlade da neće biti povećanja plata u javnim preduzećima.

Oni navode da imaju potpisan dogovor sa resornim ministrom i da će o daljim potezima odlučivati ukoliko vlada zvanično od njega odustane.

Ekonomski urednik "Politike", Miša Brkić, međutim, ocenjuje da su zahtevi sindikata EPS-a neosnovani.

“Dakle, firma je planirala da će dva puta ove godine povećati cenu struje po 10 odsto, u januaru i julu. Iz te očekivane dobiti od povećanja cene struje oni sebi isplaćuju 17 posto veće plaze. To je 3,7 milijardi dinara”, kaže Brklić.

“Moje pitanje je šta će biti ako Vlada u junu kaže da je ekonomska situacija takva da neće biti poskupljenja struje, kao što ni čitave prošle godine nije bilo”, kaže on.

Ukoliko povećanje plate dobiju zaposleni u EPS-u, iste zahteve najavljuju i u sindikatima Pošte i licenciranih vazduhoplovnih mehaničara Srbije.

I u “Železnicama” razmišljaju o povećanju zarada, ali predsednik Sindikata železničara kaže da će od sastanka sa upravom zavisiti da li će stupiti u štrajk.

Homen: Sprečiti namerne stečajeve

Namerno guranje firme u stečaj često je u Srbiji, kaže državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen i najavljuje da bi donošenje Zakona o parničnom postupku, koji će se u Skupštini naći u martu i Zakon o izvršenju i obezbeđenju mogli da ubrzaju sudske procese i omoguće sudsko izvršenje.
Slobodan Homen (B92)
"Suština problema je u tome da često, pogotovo kada su u pitanju stečaji i kada je u pitanju zaštita radnika, da neko može svesno da otera firmu u stečaj, jer zna da pet-šest godina neće platiti ono što je naravno ugovorom ili što je zakonom obavezan“, kaže Homen.

“Uspe da izvuče novac iz firme, pogotovo privatizacija, firma ode u stečaj, radnici ostanu na ulici bez naknade i bez obzira što ste vi uspeli u sporu, što se pokazalo zakonom da ste u pravu, vi ne možete to da naplatite i videćete da će veliki problem biti, milion i petsto izvršenja neće moći da se izvrši“, upozorava on.

”Upravo zbog toga smo se opredelili da radimo dva izuzetno važna zakona kada je u pitanju brzina, odnosno trajanje postupka, jedan je Zakon o parničnom postupku", najavljuje Homen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: