Haićanima prete zaraze i bolesti

Nakon razornog zemljotresa Haićanima prete infekcije, dijareja, otkazivanje bubrega i druge bolesti, uglavnom zbog nadostatka vode za piće, smatraju lekari.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.01.2010.

20:31

Default images

Lekarski timovi već imaju mnogo posla, ali će prvi rizik predstavljati bakterijske infekcije kod pacijenata sa otvorenim ranama, ako se ne budu brzo lečile. Američki centar za kontrolu i prevenciju zaraza predviđa izbijanje infektivnih bolesti, kao što su boginje i malarija, inače rasprostranjane na Haitiju ali će trenutna situacija doprineti njihovom širenju.

"Stvari će biti mnogo mnogo gore pre nego što krenu nabolje", izjavio je Džoš Ruksin, stručnjak za javno zdravlje sa Univerziteta u Kolumbiji, koji živi i radi u Ruandi.

Zbog dehidratacije postoji opasnost od otkazivanja bubrega, a što više vreme prolazi veće su šanse za oboljevanje od dijabetesa.

Najpodložniji tim bolestima su deca mlađa od 14 godina, koja čine 40 odsto populacije Haitija.

Prema poslednjim podacima vlade Haitija, u zemljotresu, koji je 12. januara pogodio tu zemlju, poginulo je između 100.000 i 200.000 ljudi, a UN procenjuju da je uništeno 10 odsto građevina u glavnom gradu Port-O-Prensu, gde je oko 300.000 ljudi ostalo bez kuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: