Uhapšeni zbog paljenja džamije

Više od 100 izraelskih bezbednosnih oficira upalo je u jevrejsko naselje Jicar, na Zapadnoj obali, uhapsivši 10 jevrejskih naseljenika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.01.2010.

13:41

Default images

Za petoro uhapšenih se veruje da su umešani u paljenje obližnje džamije prošlog meseca. Najmanje dvojica uhapšenih u vezi sa požarom su maloletnici, rekli su očevici. Policajci su silom ušli u sinagogu u naselju i verski seminar. Neki od uhapšenih su pohađali taj seminar.

Policija je ranije ovog meseca uhapsila jednog tinejdžera, zbog navodne umešansoti u paljenje džamije, ali je on ubrzo pušten.

Izraelske bezdnosne snage veruju da je taj čin bio reakcija na odluku izraelske vlade da na 10 meseci zamrzne izgradnju u naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, kako bi bili obnovljeni pregovori o miru sa Palestincima.

Napaduta je džamija u selu Jasuf u decembru, kada su vandali zapalili tepihe na kojima se muslimani mole, uništili svete tekstove i ispisali grafite po zidu i podu s pretnjama: "Budite spremni da platiti cenu" i "Spalićemo vas sve".

To je izazvalo međunarodnu osudu u koju su se uključile SAD, najbliži izraelski saveznik.

Delegacija iz bloka jevrejskog naselja Guš Ecion, predvođena mirovnim aktivistom, rabinom Menehemom Fromanom, donela je kopije Korana palestinskom selu nakon napada, izrazivši osudu takvog čina.

Glavni izraelski aškenaski rabin Jona Mecger je posetio džamiju, upozorivši da je poput napada na tu bogomolju počeo holokaust, tragedija jevrejskog naroda u Evropi u Drugom svetskom ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: