Dinkić: Neće biti povećanja plata

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da neće biti povećanja plata u javnim preduzećima jer bi to "značilo uništavanje srpske ekonomije".

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.01.2010.

11:50

Default images

"Siguran sam da Vlada neće dozvoliti da Srbija izađe iz jedne od najvećih kriza, a onda da povećanjem plata u javnom sektoru samu sebe ubije", rekao je Dinkić na kongresu Međunarodnog udruženja hotelijera i restoratera.

On je ocenio da "bilo kakvo povećanje plata u Srbiji dok još nije izašla iz recesije značilo bi uništavanje srpske ekonomnije".

Dinkić je poručio da radnici EPS-a nisu dobili veće plate i da ih neće ni dobiti.

"Nema povećanja plata u EPS-u. Ja sam protiv toga, i većina ministara", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, na sednici Vlade Srbije u četvrtak, 14. januara, bila je velika rasprava o tome i donet je zaključak "da se ovih dana zauzme čvrst stav prema EPS-u i drugim javnim preduzećima".

"Ona preduzeća koja ostvaruju dobit moći će eventualno da oko Uskrsa isplate neki bonus, ali dok ne vidimo da je Srbija izašla iz recesije nema povećanja plata", rekao je Dinkić.

Kada plate budu povećane, istakao je Dinkić, to će se biti za sve u javnom sektoru.

Sindikat EPS-a je uz pretnju štrajkom dogovorio 8. januara sa Vladom Srbije i poslovodstvom tog javnog preduzeća da se radnicima ove godine uz plate podele mesečne naknade od oko 9.000 dinara, odnosno ukupno 3,75 milijardi dinar iz dobiti preduzeća za 2010.

Nakon što je EPS-u odobreno to povećanje zarada, iz Sindikata državne kompanije Telekom Srbije najavili su da će početi štrajk ukoliko do 1. februara ne dobiju odgovor Vlade na zahtev za povećanje zarada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: