Istanbul, prestonica kulture

Nedelju dana posle nemačkog Esena i mađarskog Pečuja, Istanbul je u subotu, 16. januara, zvanično proglašen evropskom prestonicom kulture za 2010. godinu.

Izvor: B92

Nedelja, 17.01.2010.

01:04

Default images

Koktel i program proglašenja - pod pokriteljstvom predsednika Turske, Abdulaha Gula i premijera, Redžepa Tajipa Erdogana - održan je u kongresnom centru Halič, na obali Zlatnog roga. Koktelu je prisustvovalo oko 5 000 hiljada zvanica, među njima 20 ministara iz evropskih zemalja i druga značajna imena političkog, kulturnog i poslovnog života Evropske unije i Turske.

Čast ukazana Istanbulu se ovde smatra šansom da Turska potvrdi svoje nastojanje pridruživanju Evropskoj uniji.

"Istanbul je evropski grad. Svojim srcem, kulturom i civilizacijom, ljudima, prošlošću i budućnošću, on je uvek gledao ka Evropi," rekao je u govoru premijer Erdogan.

"Istanbul je oblikovao evropsku kulturu i bio oblikovan njome", naveo je on.

Uprkos hladnom vremenu i kiši, nekoliko hiljada ljudi okupilo se na obalama i mostu preko Zlatnog roga da posmatra vatromet koji su, pritiskom na dugme, pokrenuli predsednik i premijer.
Ceremonija proglašenja Istanbula za evropsku prestonicu kulture (Bojan Budimac, B92)
Uporedo sa protokolarnim delom na šest trgova Istanbula organizovani su programi, različitog sadržaja, u kojima su učešća uzeli poznati turski umetnici i estradne zvezde.

Najveću posećenost je imao koncert zvezde turskog popa Tarkana, čiji koncert je održan na trgu Taksim.

Ceremonija proglašenja i prateći programi su koštali oko 4,25 miliona evra, kažu u istanbulskoj Agenciji evropska kulturna prestonica.

Agencija je odobrila 520 programa, koji će dobiti materijalna sredstva iz budžeta koji iznosi skoro 1.5 milijarde evra. Većina programa se odnosi na očuvanje nasleđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: