Tači: Strategija za sever Kosova

Premijer Kosova Hašim Tači kaže da je cilj nove strategije kosovske vlade jačanje suvereniteta i poboljšanje ekonomske situacije na severu Kosova.

Izvor: B92

Subota, 16.01.2010.

13:42

Default images

"Strategija sadrži četiri glavne oblasti: jačanje vladavine zakona na celoj teritoriji Kosova, decentralizaciju i formiranje nove opštine Severna Mitrovica, pitanje opštinske vlasti u tri severne opštine (Leposavić, Zvečane i Zubin Potok), poboljšanje socio-ekonomske situacije na tom delu Kosova", rekao je premijer Kosova Hašim Tači.

Prema njegovim rečima, za postizanje tih ciljeva Vlada Kosova može formirati poseban finansijski fond za sever Kosova.

"Prošle godine smo na tom delu Kosova investirali osam miliona evra. Ove godine, zavisno od okolnosti, možemo formirati poseban fond za sever i za to imamo potpunu međunarodnu podršku", rekao je Tači.

On navodi da će dokument sadržati konkretne rokove za njegovo sprovođenje i biće u skladu sa Ahtisarijevim predlogom, Ustavom i zakonima Kosova.

Predsednik Vlade Kosova je rekao da je priprema strategije "u finalnoj fazi" i dodao da se "ona radi u saradnji Vlade Kosova i međunarodnih faktora, uključujući Međunarodnu civilnu kancelariju".

Pripremu strategije je potvrdio šef Međunarodne civilne kancelarije, Piter Fejt.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, Oliver Ivanović, ocenio je da su izjave o integraciji severa Kosova u kosovske institucije opasne, jer pothranjuju nade radikalnih Albanaca.

"Fejtova izjava o integraciji severnog dela Pokrajine u kosovske institucije je velika opasnost, jer hrani ambicije radikalnih kosovskih Albanaca da na ovaj ili onaj način mogu da preuzmu kontrolu na severu Pokrajine", rekao je Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: