Del: Srbija nema nadležnost

Bilo koji pokušaj Srbije da rekonstituiše svoje strukture i svoje institucije na teritoriji Kosova je ilegalan, rekao je ambasador SAD na Kosovu Kristofer Del.

Izvor: B92

Subota, 16.01.2010.

01:14

Default images

Del je izjavio da je sva nadležnost Srbije na Kosovu prestala 1999. godine, po rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244. Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović smatra, međutim, da ni Srbi ni Srbija ne smeju da dozvole sprovođenje plana međunarodne zajednice za ukidanje srpskih struktura vlasti na severu Kosova.

"Možete imati različito mišljenje o tome da li je UNMIK ili Vlada Kosova onaj koji ima ultimativnu vlast ovde, ali ono što je sigurno jeste da je rezolucijom prestao sav autoritet i nadležnost koje je Srbija imala na Kosovu“, rekao je Del.

"Srbija će, dok god misija Evropske unije bude statusno neutralna, biti pouzdan partner, ali istovremeno ako se ovakva pozicija ne poštuje, ne može da se očekuje da mi sedimo skrštenih ruku", kaže Bogdanović.

Piter Fejt, predstavnik EU za Kosovo, rekao je da postoji strategija za integraciju severnog dela Kosova koja podrazumeva uspostavljanje kosovskih institucija na tom delu teritorije.

Bogdanović smatra da Fejtove izjave "kao da namerno podižu tenzije".

"Što se tiče Fejtovih izjava, često se i ne zna kada on govori u ime Evropske unije, a kada u ime međunarodne grupe koja sprovodi Ahtisarijev plan. Sada je na međunarodnoj zajednici da pokaže da shvata složenost trenutka i spremnost da deluje, jer krivicu će snositi onaj koji želi da nametne rešenje bez saglasnosti stanovništva, ne samo na severu Kosova, već na čitavom delu naše srpske pokrajine“, rekao je Bogdanović.

Ministar za Kosovo i Metohiju pozvao je na mir i uzdržanost u Štrpcu, gde su zgradu opštine od predstavnika izabranih na srpskim lokalnim izborima preuzeli predstavici izabrani na nedavnim izborima koje je organizovala vlast u Prištini.

"U ovom trenutku najmanje što nam je potrebno su srpsko-srpski sukobi", rekao je Bogdanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: