Ko odobrava posete Kosovu?

Portparolka specijalnog predstavnika EU na Kosovu Julija Riter kaže da su dogovorena načela i procedure između Beograda, EU i Prištine o zvaničnim posetama.

Izvor: Danas

Petak, 15.01.2010.

09:04

Default images

Ministar Bogdanović tvrdi za "Danas" da takav dogovor ne postoji, već da Beograd ima sporazum samo sa Euleksom "koji druga strana ne poštuje unazad godinu dana“. U visokim diplomatskim krugovima u EU listu "Danas" je potvrđeno da u "trouglu“ Beograd-Priština-Unija postoji dogovor o proceduri poseta srpskih zvaničnika Kosovu, ali da nije dostupan javnosti.

Izvori lista "Danas" objašnjavaju da je reč o nekoj vrsti prećutnog sporazuma, kojim je postignut politički kompromis u vezi sa ovim, za Beograd i Prištinu osetljivim, pitanjem.

Tom procedurom predviđeno je da srpske vlasti informaciju o planiranoj poseti dostave Kancelariji specijalnog predstavnika visokog izaslanika EU za bezbednost i spoljnu politiku u Beogradu, koji je prosleđuje Kancelariji specijalnog predstavnika Unije u Prištini, na čijem je čelu Piter Fejt, koji je istovremeno i međunarodni civilni predstavnik na Kosovu.

Preko Fejtove kancelarije zahtev Beograda dostavlja se nadležnim kosovskim vlastima.

U diplomatskim krugovima u Prištini smatraju da u sadašnjoj situaciji zvaničnom Beogradu odgovara da se pravi da sporazum o proceduri ne postoji, dok se kosovski zvaničnici u javnosti pozivaju na Fejtovu funkciju međunarodnog civilnog predstavnika, čiji je zadatak sprovođenje plana Martija Ahtisarija.

Srpski zvaničnici zahtev za posetu KiM podnose samo Euleksu, preko Kancelarije specijalnog predstavnika visokog izaslanika EU za bezbednost i spoljnu politiku, na čijem je čelu Piter Sorensen, kategoričan je ministar Goran Bogdanović.

U poslednjih godinu dana Beograd je, objašnjava Bogdanović, podneo više od 20 zahteva, od kojih su samo dva odobrena - za Vidovdan 2009. i za poslednju posetu predsednika Borisa Tadića manastiru Visoki Dečani povodom božićnih praznika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: