Poslednji apel radnica "Raške"

Radnice "Raške" iz Novog Pazara, koje štrajkuju već mesec i po, uputile su, kako kažu, poslednji apel Vladi Srbije da im ispuni zahteve.

Izvor: B92

Petak, 15.01.2010.

02:01

Default images

Radnice "Raške" u štrajku su zbog toga što im nije isplaćen socijalni program, a sedam njih štrajkuje glađu. One su saopštile da do sada niko od nadležnih nije odgovorio na njihove zahteve da se problem reši. Radnice traže da im se isplati otpremnina koju je država obezbedila za zaposlene u trikotaži Raška, da im se uplate doprinosi za penzijski staž i da se on poveže od 2003.

Predsednica štrajkačkog odbora Jadranka Milovanović je rekla da se radnice osećaju prevarenim i najavila je dalju radikalizaciju štrajka.

A Mišela Nikolić iz Ministarstva ekonomije i regonalnog razvoja pozvala je radnice trikotaže "Raška" na strpljenje, jer, kako kaže, država ne može da isplaćuje bilo kakva sredstva bez jasnog osnova i da se zato "prethodno moraju utvrditi sve činjenice".

Ona je precizirala da su sredstva za otpremnine u "Raškoj" iz budžeta isplaćena u martu 2008. godine i da to preduzeće nikada nije opravdalo ta sredstva, uprkos upozorenjima koja su dobijali.

"Stav Ministarstva je da se moraju utvrditi sve činjenice vezane za spornu isplatu u 'Raška AD', a ovo naročito zbog toga što je ovo MInistarstvo u nekoliko navrata upozoravalo preduzeće da se sredstva koja su isplaćena iz budžeta za te namene moraju i opravdati", rekla je Nikolićeva.

"Ukoliko nadležni organi utvrde da su sredstva nenamenski korišćena ili da su radnicima uskraćena njihova prava, taj poslodavac će biti u obavezi da isplati radnike u skladu sa zakonom", navela je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: