"Telenor" ponudio milion evra

Kompanija "Telenor" ponudila je milion i pedeset hiljada evra za licencu za drugog operatera fiksne telefonije u Srbiji, objavio je RATEL.

Izvor: B92, Beta

Petak, 15.01.2010.

12:23

Default images

Odluka o dodeli licence biće doneta na Upravnom odboru Republičke agencije za telekomunikacije najkasnije do 10. februara ove godine. Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja 12. januara konstatovala je da je kompanija "Telenor" jedina priložila svu potrebnu dokumentaciju.

Ukoliko "Telenor" dobije licencu, prve boljitke koje bi građani Srbije trebalo da osete ukidanjem monopola Telekoma je regulisanje problema dvojnika, ali i uvođenje velikih brzina kod internet konekcije. Ministarka za telekomunikaciju smatra da je ugovorena cena realna.

„Mogu da kažem da je cena koju smo danas dogovorili slična i u skladu sa ponudama u našem regionu, i odgovara onome što fiksni biznis nudi u ovom trenutku na srpskom tržištu“, kaže Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić.
Ministarka Jasna Matiæ (Fonet, arhiva)
Poslovanje sa fiksnom telefonijom ne donosi profit, kažu u Telenoru, ali će oni ipak uložiti više novca nego što su dali kao mobilni operater. Za početak zakupljivaće infrastrukturu Telekoma, ali u perspektivi planiraju da grade i svoju. Korisnici usluga neće plaćati jeftinije impulse, ali će Telenor ponuditi objedinjene pakete za fiksnu i mobilnu mrežu, kao i internet.

"Narednih godina telekom Srbija može da zaradi milione i milione evra iznajmljujući infrastrukturu nama. Mi ćemo im izneti korektan predlog za zakup, na isti način kao što i mi iznajmljujemo infrastrukturu u Norveškoj“, kaže generalni direktor "Telenora“ Ćel Morten Jonsen.

Osnovni uslov koji je trebalo da zainteresovane kompanije ispune na tenderu, bio je da su registrovane za obavljanje telekomunikacione delatnosti, da su u 2008. godini imali ukupan prihod veći od 200 miliona evra i da imaju najmanje milion korisnika.

Licenca se izdaje na 10 godina, uz mogućnost produženja za još 10 godina, a biće izdata u roku od osam dana od uplate celokupne naknade u budžet Srbije. Dokumentaciju za učešće na tenderu otkupile su, pored kompanije "Telenor Srbija", i Vip mobajl, koja takođe ima dozvolu za mobilnu telefoniju, srpsko-američka "Konsing grupa" i kiparski "Kerseiko trending limitid".

Uslovima tendera je bilo predviđeno da pravo učešća imaju telekomunikacione kompanije sa najmanje milion pretplatnika i sa profitom iznad 200 miliona evra u 2008. godini, a uslov je bio i uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od 10 miliona evra.

Kovačević: Ponuda Telenora mala

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da je ponuda Telenora od milion i 50.000 evra za licencu fiksne telefonije u Srbiji mala.

Kovačević smatra da bi bilo moguće dobiti veću cenu i brojnije ponude da tenderski uslovi nisu favorizovali velike kompanije.

Tenderskim uslovima bilo je predvidjeo da ponude mogu da dostave kompanije sa više od milion pretplatnika i 200 miliona evra prihoda u 2008. godini ili kompanija koja uplati garancija od 10 miliona evra, rekao je Kovačević, koji je bio savetnik u Mobtelu čiji je većinski vlasnik bio Bogoljub Karić.

"Prava konkurencija na tržištu fiksne telefonije može se postići samo dolaskom većeg broja operatera", ocenio je Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: