Vujanović: Uslov - status manjine

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović ponovio je da neće imenovati ambasadora u Prištini sve dok kosovska vlast ne prizna Crnogorcima status manjinske zajednice.

Izvor: B92

Petak, 15.01.2010.

19:04

Default images

"Ja, svakako, neću potpisati akte razmene ambasadora dok crnogorska nacionalna zajednica normativno jasno ne bude priznata za manjinu i ne bude joj obezbeđeno autentično predstavljanje u vlasti Kosova", poručio je Vujanović u izjavi, povodom odluke crnogorske vlade da uspostavi diplomatske odnnose sa Kosovom.

Vujanović je u izjavi za podgoričku agenciju Mina, rekao da "veoma ceni" stav crnogorskog Ministarstva inostranih poslova, koje je, takođe, izrazilo takva očekivanja od kosovske vlasti.

Predsednik Crne Gore je ocenio da Crnogorci "vekovima autohtono žive na Kosovu i status manjine im, svakako, pripada".

Prema rečima Vujanovića, i stvaranje uslova za povratak izbeglica iz Crne Gore na Kosovo je uslov za puno uspostavljanje diplomatskih odnosa između Podgorice i Prištine.

Vujanović je, takođe, ocenio da je "prenaglašen" čin uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Kosova, jer, kako je objasnio, to predstavlja "samo diplomatsko sprovođenje već donesene odluke".

On je kazao da je ranije "javno više puta" saopštio da je odluka o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Kosovom u nadleznosti Ministarstva inostranih poslova Crne Gore, jer je to, kako je naveo, "samo implementacija" odluke o priznaju nezavisnosti Kosova, koju je crnogorska vlast donela 9. oktobra 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: