Prvo rešenje spora o imenu, pa NATO

Vrata NATO- a ostaju otvorena za Makedoniju, ali tek kada se reši spor o imenu sa Grčkom, poručio je generalni sekretar te oraganizacije Anders Fog Rasmusen.

Izvor: B92

Petak, 15.01.2010.

22:06

Default images

"Ostajemo posvećeni tome da vašu zemlju vidimo kao članicu Alijanse, a pristupni pregovori će se nastaviti sve dok se ne nađe zajednički prihvatljivo rešenje o imenu", rekao je Rasmusen posle susreta sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim.

"Nadamo se proaktivnoj poziciji Skoplja da bi se našao kompromis", rekao je Rasmusen i dodao da NATO podržava traženje rešenja pod pokroviteljstvom Ujedinjenih Nacija i posrednika u sporu, Metjua Nimica.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, on je pozvao obe strane da budu pragmatične i pokažu inicijativu da bi se rešio ovaj izazov.

Gruevski je ponovio da je makedonska vlada fokusirana na ovu temu, nastojeći da se nađe rešenje kojim će biti zadovoljne obe strane i koje će prekinuti ovaj proces blokiranja.

"U međuvremenu Makedonija ostaje posvećena reformama i doprinosu regionalnoj stabilnosti", rekao je Gruevski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: