Kazne (i) zbog potpisa u vozačkoj

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić naredio je da se ispitaju medijski navodi o tome da su pojedini vozači kažnjeni jer nisu potpisali vozačku dozvolu.

Izvor: B92

Petak, 15.01.2010.

12:52

Default images

Redakciji B92 tokom dana javio se veliki broj građana Beograda i još nekih gradova kojima je saobraćajna policija proveravala saobraćajne i vozačke dozvole. Za manje neispravnosti, poput izostanka potpisa vozača pored fotografije u vozačkoj dozvoli, policajci su pisali kazne od 5.000 i upisivali četiri kaznena poena.

U Upravi saobraćajne policije kažu da im nije poznato da su policajci kažnjavali vozače koji nemaju potpis u dozvolama, ali navode da će ukoliko je bilo propusta, oni reagovati.

Ako ste vozač prvo što bi za svaki sluičaj trebalo da uradite, jeste da pogledate vašu vozačku dozvolu i proverite da li je potpisana. Ako nije, vaš potpis stavite u prazan prostor pored slike.

Iako su se redakciji B92 javljali brojni građani koji tvrde da su zbog nepotpisane vozačke dozvole debelo kažnjeni u Upravi saobraćajne policije kažu da novi Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima ne predviđa bilo kakvu kaznu za vozača koji nema potpisanu vozačku dozvolu.

Vlada Rebić, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije, kaže da jeste tačno da vozači treba da se potpišu u svoje vozačke dozvole, ali da je apsolutna neistina da policija kažnjava vozače u slučaju da dozvole nisu potpisane, upravo zato što zakon i ne predviđa bilo kakvu sankciju u tom slučaju.

U saobraćajnoj policiji kažu i da će ispitati sve navode građana oko naplate kazni i pozvaju ih da takve slučajeve odmah prijave najbližoj stanici policije.

“S obzirom da su počele da kruže te priče, mi smo dali nalog starešinama saobrćajne policije da izvrše kontrolu. Zakonska procedura je jasna, policijski službenik ne može da uzima novac na licu mesta”, rekao je Rebić.

Povodom ovog slučaja i sms poruka koje dva dana kruže među ljudima, oglasio se i ministar policije Ivica Dačić koji je naložio da se tvrdnje građana ispitaju. "Obaveštavamo javnost da Pravilnikom o obrascu vozačke dozvole jeste predviđeno da vozači potpisuju svoju vozačku dozvolu prilikom njenog izdavanja, ali Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima ne predviđa bilo kakvu kaznu za vozača koji to nije učinio", navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Ministar Dačić je, kako se navodi, pozvao oštećene građane da prijave takve slučajeve.

"Istovremeno, molimo građane da prilikom podizanja svojih vozačkih dozvola istu potpišu, iako Zakon o saobraćaju to ne sankcioniše", kaže se u saopštenju.

Informacija o tome da su pojedini vozači kažnjeni jer nisu imali potpisane vozačke dozvole od jutros se velikom brzinom proširila i putem društvene mreže Fejsbuk.

Opširnije na stranicama Automobili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

233 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: