Otvorena pršutijada na Zlatiboru

Na Mačkatu je otvoren Sajam tradicionalnih suhomesnatih proizvoda zlatiborskog kraja.

Izvor: B92

Petak, 15.01.2010.

16:43

Default images

Prvi put najbolju ocenu neće doneti žiri, već posetioci, koji će popunjavanjem anketnog listića izabrati najboljeg pršutara. Na štandovima se mogu naći i sirevi, domaće rakije i vina. Pršuta se može pazariti po ceni od 1200 - 1400 dinara, a za kobasice treba izdvojiti od 650 do 750 dinara.

Manifestaciju, koja predstavlja praznik za sva čula, kako vole da istaknu posetioci, otvorio je direktor Uprave za veterinu Zoran Mićović.

On je najavio da ća Vlada Srbije povećati subvencije poljoprivrednicima, a osim donošenja Zakona o bezbednosti hrane, već se radi i na potpunoj liberalizaciji izvoza domaćih proizvoda na tržište EU.

"Dobili smo dozvole za izvoz prerađevina od svinjskoga mesa u EU, ima dozvola za izvoz svežeg goveđeg mesa u EU, samo još neke stvari treba, nakon posete FVOAV, inspekcije iz Dablina, da definišemo oko svežeg mleka, ribe i pilećeg mesa, i onda će Srbija prosto, u 2010-oj godini, imati sve preduslove da bi se mogla integrisati u Evropsku uniju, kada je hrana u pitanju", kaže Mićović.

Među posetiocima Pršutijade bilo je onih koji samo degustiraju, ali i onih koji će iskoristiti sajamski popust da kupe.

" Ponuda dobra, asortiman kvalitetan, posećenost odlična, a ljudi gostoprimljivi."

"Cene su inače povoljnije, nego na pijaci, a inače kvalitet kobasice i pršute je stvarno izvrstan". Zlatiborci kažu da se na Pršutijadi nude isključivo proizvodi od mesa, čije je poreklo sa brdsko planinskih krajeva Srbije. Jači pol se najviše interesuje za prirodnu zlatiborsku vijagru.

"Ovo je zlatiborska stelja, nazivaju je još i zlatiborska vijagra."

B92: A zbog čega?

"Sad će gospodin da proba, da kaže kako se oseća posle probe."

"Nakon ovoga, potrebna je samo jedna dobra žena."

Osim pršute, slanine, kobasice, Pršutijada je prilika da se degustira svadbarski kupus, ili pečenje, za koje cene nisu menjane već dve godine. Ipak, najveće je interesovanje za štandove sa suvomesnatim proizvodima, uz koje najbolje idu trube, ali i domaća rakija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: