Sindikat zatražio povećanje plata

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti zatražio je od Vlade Srbije da hitno obezbedi sredstva za povećanje plata zaposlenih u tim delatnostima.

Izvor: Beta

Petak, 15.01.2010.

15:55

Default images

U pismu predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetković sindikat je zatražio hitan razgovor sa premijerom o poboljšanju položaja zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, kao i obaveštenje premijera kada će sastanak biti održan.

"Svedoci smo drugačijeg odnosa Vlade Srbije prema zaposlenima u drugim delatnostima", naveo je sindikat u pismu premijeru i podsetio da osnovica za obračun plata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije nije menjana od septembra 2008. godine.

Sindikat je naveo da je realan pad zarada evidentan i upozorio na osiromašenje zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i pogoršanje socijalne situacije njihovih porodica.

"Neprihvatljivo je da iz budžeta Srbije nisu proteklih godina, pa ni u ovoj godini, izdvajana sredstava za neosigurana lica iako je to zakonska obaveza. Tako se teret finansiranja zdravstvene zaštite tih lica prebacuje na one koji izvršavaju svoje zakonske obaveze kao i na zaposlene", navodi sindikat u pismu premijeru Srbije.

Povećanje plata traže i zaposleni u državnoj kompaniji Telekom Srbija.

Posle odobrenja Vlade Srbije da se povećaju plate u EPS-u, iz Sindikata Telekoma Srbije najavili su da će početi štrajk ukoliko do 1. februara ne dobiju odgovor Vlade na zahtev za povećanje zarada.

Sindikat EPS-a je uz pretnju štrajkom dogovorio sa Vladom Srbije i poslovodstvom kompanije da se radnicima ove godine uz plate podele mesečne naknade od oko 9.000 dinara, odnosno ukupno 3,75 milijardi dinara iz dobiti preduzeća za 2010.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: