Turska ne povlači ambasadora

Izraelsko ministarstvo inostranih poslova uputilo je zvanično izvinjenje turskom ambasadoru u Izraelu. Turska ne povlači ambasadora.

Izvor: B92

Sreda, 13.01.2010.

14:06

Default images

Izvinjenje Izraela stiglo je u večernjim satima u sredu, 13. januara, tek nakon što je Ministarstvo inostranih poslova Turske izdalo saopštenje o povlačenju ambasadora iz Izraela, ranije te večeri. Kancelarija zamenika šefa izraelske diplomatije je izjavila da je do ovog formalnog izvinjenja došlo na molbu predsednika Izraela, Šimona Pereza, u znak poštovanja prema njemu.

U izvinjenju se naglašava da sve razlike u gledištima treba rešavati u duhu međusobnog poštovanja.

Premijer Turske, Redžep Tajip Erdogan, je na konferenciji za štampu, po povratku iz zvanične posete Rusiji, izjavio da je izvinjenje prihvaćeno.

Time je okončan treći dan vruće diplomatije između Jerusalima i Ankare. Erdogan je saopštio novinarima da će poseta ministra odbrane Izraela, Jehuda Baraka, najavljena za kraj nedelje, proteći kako je planirano.

Premijer Turske je izjavio da će se Jehud Barak sresti sa turskim ministrima spoljnih poslova i odbrane.

Do napetosti u odnosima Istanbula i Tel Aviva došlo je nakon što je turski ambasador u Izraelu, Ahmet Oguz Čelikol, u ponedeljak, 11. januara, pozvan kod zamenika šefa izraelske diplomatije Danijela Ajalona da mu se uruči protest zbog emitovanja igrane TV serije na jednom turskom privatnom kanalu u kojoj su izraelski vojnici prikazani na, za Izrael, neprihvatljiv način.

Ajalon je postavio ambasadora na mnogo niže sedište od svog, a na stolu između njih je bila samo izraelska zastava, na šta je zamenik šefa izraelske diplomatije skrenuo pažnju medijima.

Ranije danas, zamenik šefa izraelske diplomatije Danijel Ajalon uručio je specijalnu izjavu povodom njegovog tretmana turskog ambasadora.

Izjava nije sadržala reč "izvinjenje" i ponovila je protest koji je uručen turskom ambasadoru.

"Nije moj način da vređam strane ambasadore i ubuduće ću pojašnjavati moje stavove na diplomatski prihvatljiviji način," piše u Ajalovonoj izjavi.

Neki posmatrači smatraju da je ovaj poslednji skandal pokušaj ministra inostranih poslova Avigdora Libermana da "minira" predstojeću posetu ministra odbrane Izraela, Jehuda Baraka, Turskoj, koja je planirana za kraj ove nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: