Ćirić: Nove mere protiv krize

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić kaže da će Vlada usvojiti novi paket mera za ublažavanje efekata svetske ekonomske krize za 2010.

Izvor: B92

Sreda, 13.01.2010.

12:51

Default images

Prema njegovom mišljenju, prošlogodišnji program je dao dobre rezultate, umanjio problem nelikvidnosti i sačuvao mnoga radna mesta. Program subvencionisanja će se nastaviti sve dok je privreda Srbije u recesiji.

Praktično, sve na kredit – “punto”, traktori, kućni aparati ili mašine za proizvodnju. To je zamisao Vlade Srbije i za ovu godinu.

Kao i prethodne, država će stimulisati, omogućiti niže kamate, a bankama je ostavljeno da odluče kome će kredit i odobriti. Za razliku od prošle, ove godine se program subvencionisanja neće odnositi na turističke aranžmane, ali je kompanijama koje izvoze, kreditni limit povećan dvostruko.

“Sumarno, sa oko 3,5 milijardi budžetskog novca ćemo stimulisati banke da privredi i građanima plasiraju preko 90 milijardi dinara, što je izuzetno velika i značajna suma”, kaže Nebojša Ćirić.

“Za ovu i prošlu godinu građanima i privredi dati preko dve milijarde evra svežeg novca, po izuzetno povoljnim kamatnim stopama”, naveo je on. I ove godine Vlada nastavlja da subvencioniše stambene kredite za novogradnju.

Za 2010. godinu izdvojeno je dve milijarde dinara, što će biti dovoljno za oko 2.000 kredita.

Uslovi od prošle godine ostaju nepromenjeni. Ostaje da se vidi da li će poneki graditelji, kao što je bilo protekle godine, podizati cenu kvadrata kad osete pare.

“Ne bih bio siguran u potpunosti da je cena tih novoizgrađenih stanova otišla nagore. Ne tvrdim da nema pojedinačnih slučajeva, ali ima dosta nezavršenih stanova, pa su investitori ovo shvatili kao šansu da se to proda”, kaže Aleksandar Jović iz Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

“Čak ih ima i dosta koji su apelovali da se cena snizi, da se stanovi što pre rasprodaju”, rekao je Jović.

Jedan od glavnih kriterijuma za korišćenje subvencionisanih kredita za privredu je da poslodavci ne mogu da otpuštaju radnike.

Ako sve ove mere, kako kažu ekonomisti, makar malo podignu tražnju i proizvodnju, efekti će biti pozitivni. Upravo tome se nadaju u Vladi Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: