Protest premijera zbog Bogdanovića

Kosovska policija prekinula je posetu ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića Štrpcu. Premijer Cvetković protestovao kod zapadnih ambasadora.

Izvor: B92

Sreda, 13.01.2010.

12:42

Default images

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković hitno je sazvao ambasadore Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i SAD kako bi im izrazio protest Vlade povodom sprečavanja ulaska ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića na teritoriju opštine Štrpce, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Tom prilikom, premijer Mirko Cvetković je ukazao da je nedopustivo da se na taj način krše ljudska prava i sloboda kretanja na Kosovu i zatražio podršku ovih zemalja u osudi ovakvog postupka Euleksa i KFOR-a i obezbeđivanju civilizacijskih uslova života na Kosovu i Metohiji, saopštila je Vladina kancelarija za saradnju s medijima.

Kosovska policija prekinula je danas oko podneva posetu ministra Bogdanovića Štrpcu, saopštivši mu da ne može da se kreće na tom području bez dozvole Vlade Kosova.

Kolonu vozila u kojoj se nalazio Bogdanović su, posle posete selu Sevce na putu prema Štrpcu, zaustavile snage Kosovske policije predvođene pripadnicima specijalne jedinice "Rosu".

Ministar Goran Bogdanović je tražio odluku Vlade Kosova u pisanoj formi, na šta mu je regionalni komandir policije rekako da postoji samo usmeno naredjenje da mora da napusti Kosovo.

Posle kraće rasprave, ministra Bogdanovića su naoružani pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije otpratili ka administrativnom prelazu Merdare. Policija je saopštila ministru da ne može da se kreće na tom području bez dozvole Vlade Kosova.

Poseta Bogdanovića prekinuta je bez incidenata, a kosovska policija, potpomognuta specijalnim jedinicama, Bogdanovića je i njegove saradnike otpratila do prelaza Merdare.

Bogdanović: Na Kosovu nema slobode kretanja

Ministar Goran Bogdanović je rekao da je reč o nepromišljenom potezu privremenih kosovskih vlasti, jer je on stanovnik Kosova i kao takav ima pravo, bez obzira na svoju ministarsku funkciju, da se kreće po Kosovu. "Ja bih razumeo da živim u centru Srbije i da nisam stanovnik Kosova i Metohije, da na ovakav način postupi KPS, ali to govori o njima, njihovoj demokratiji i onome što smo stalno tvrdili, da na Kosovu za Srbe nema slobode kretanja", rekao je Bogdanović.

"Ovo je primer da na Kosovu ne postoji sloboda kretanja i da se ovdašnjim Srbima žiteljima Kosova, a time i meni, uskraćuje osnovno ljudsko pravo na slobodu kretanja", kazao je on.

Ministar Bogdanović je naveo da ne želi da pravi incidente, ali da je ovo najbolji primer kako Srbi na Kosovu danas žive.

"Ispalo je kao da sam ja došao da otvaram kasarne ili policijske stranice, a ne pre svega da razgovaram sa ljudima, da vidim sa kakvim problemima se suočavaju, i šta možemo da uradimo da im pomognemo", rekao je Bogdanović.

Bogdanović je došao u Štrpce dan pošto je u ovoj sredini konstituisana skupština opštine, čiji su odbornici izabrani na izborima kosovskih institucija. U novoformiranom rukovodstvu su kazali da ne žele da komentarišu potez policije, jer bi se time mešali u njen posao.

Novinarska ekipa privedena pa puštena

Novinarska ekipa "Glasa juga" i KiM radija puštena je danas kasno posle podne iz policjiske stanice u Uroševcu u koju je privedena jer je u blizini Štrpca, prateći posetu srpskog ministra za Kosovo i Metohiju, navodno snimala na nedozovljenom mestu.

Glavni i odgovorni urednik KiM radija Goran Avramović rekao je Beti da je njima tom prilikom naplaćena kazna od po 20 evra.

Na istom mestu gde je ranije vršen pretres automobila načelnika Kosovskog okruga, Gorana Arsića, policija je zaustavila novinarku Tijanu Arsić i snimatelja Dragana Ilića zbog sumnje da poseduju snimke pretresa vozila načelnika okruga.

Portparol KPS policije u Uroševcu Bedžet Krasnići izjavio je KIM radiju da su građani prijavili da su novinari snimali na nedozvoljenom mestu, na magistralnom putu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: