Turska traži izvinjenje Izraela

Turska vlada traži od Izraela zvanično izvinjenje zamenika šefa izraelske diplomatije Danija Ajalona zbog njegovih kritika turskom ambasadoru u Tel Avivu.

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2010.

21:00

Default images

Ajalon je snimljen kako poziva kamermana da zabeleži kamerom da ambasador Turske Ahmet Oguz Celikol sedi za vreme razgovora na nižoj stolici od njegove. "Obratite pažnju, on sedi na nižoj stolici, a mi smo na višim, da je samo izraelska zastava na stolu i da se ne smejemo", kazao je Ajalon na hebrejskom jeziku.

Povod za kritike bila je turska TV serija u kojoj su izraelski agenti prikazani kao otmičari beba.

Turska je odmah reagovala, pozvavši izraelskog ambasadora u Ankari Gabija Levija u Ministarstvo spoljnih poslova da izrazi protest zbog odnosa prema svom ambasadoru u Izraelu.

Jedan turski diplomata je precizirao da je traženo objašnjenje i da je izraženo negodovanje. U slučaju da Izrael odbije izvinjenje, Turska bi mogla uzvratiti diplomatskim sankcijama, odnosno opozvati svog ambasadora u znak protesta, prenose večeras izraelski mediji.

Od izraelskog ambasadora je traženo da objasni i saopštenje izraelskog Ministarstva spoljnih poslova koje je odgovorilo na jučerašnje kritike turskog premiejra Tajipa Redžepa Erdogana zbog izraelske vojne operacije na pojas Gaze prošle zime.

Erdoganova izjava je ocenjena kao "antiizraelska i neobuzdana". U saopštenju je navedeno i da su "Turci poslednji koji mogu da pridikuju moralnost Izraelu".

"Čekomo izvinjenje izraelske strane i to skoro," rekao je neimenovani turski zvaničnik ambasadoru Leviju, naglasivši da "ako ne bude izvinjenja, odgovorićemo diplomatskim koracima".

Taj zvaničnik je okarakterisao Ajalona i šefa izraelske diplomatije Avigdora Libermana, vođu ultradesne partije Izrael naš dom, kao adolescente jer su očito namerno postavili izaslanika Ankare da sedi na nižoj stolici na sastanku u ministarstvu u ponedeljak.

Savetnici turskog ambasadora izjavili su ranije danas za izraelski vojni radio da je sastanak sa Ajalonom bio za njega najsramotniji koji je doživeo za 35 godina kao diplomata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: