SZO: Istraga posle pandemije

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da će po okončanju pandemije novog gripa zatražiti od nezavisnih stručnjaka da procene njen rad.

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2010.

18:04

Default images

"Očekivali smo kritike koje su dobrodošle. Kasnije ćemo uraditi procenu našeg rada sa stručnjacima sa strane", izjavila je novinarima u Ženevi portparolka SZO Fadela Šaib. Ta istraga čiji će rezultati biti dostupni javnosti, biće sprovedena po okončanju gripa, precizirala je portparolka.

Prema proceni SZO, pandemija gripa H1N1 trajaće više godina.

SZO se optužuje da je preuveličala pretnju novog gripa i da je pod pritiskom farmaceutskih kompanija proglasila "pandemiju" H1N1.

Savet Evrope je zatražio formiranje istražne komisije koja treba da proceni kolika je "pretnja lažnih pandemija po zdravlje". O tome će biti reči na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope krajem januara u Strazburu.

"Treba da izvučemo pouke (iz ove pandemije), da vidimo šta smo uradili dobro a šta nismo, kako se može poboljšati i ubrzati rad", rekla je portparolka SZO.

Ona je podsetila da je SZO primenila "strategiju koju su usvojile zemlje članice (njih 193)" nakon pojave ptičjeg gripa H5N1.

O radu SZO biće reči i na sastanku Izvršnog odbora te organizacije, koji počinje 18. januara u Ženevi, dodala je portparolka.

Prema poslednjim podacima SZO, ukupno 12.799 ljudi je umrlo od novog gripa koji se pojavio krajem aprila 2009. na američkom kontinentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: