Svedočenja za zločin u Gruborima

Na Županijskom sudu u Zagrebu danas je ispitano prvih pet svedoka u istrazi za ratni zločin u selu Grubori, kod Knina, nakon akcije "Oluja" 1995. godine.

Izvor: Beta

Utorak, 12.01.2010.

16:38

Default images

Svedoci su govorili u predmetu koji se vodi protiv Željka Sačića, bivšeg ratnog pomoćnika komandanta specijalne policije i haškog optuženika Mladena Markača i još četvorice bivših specijalaca.

Saslušano je pet specijalaca, među kojima su i komandant specijalne policije Zdravko Janić, koji je u vreme ubistva šestoro civila srpske nacionalnost u Gruborima bio načelnik Odeljenja za borbu protiv terorizma, i Josip Turkalj, koji je u vreme "Oluje" bio komandat Antiterorističke jedinice "Lučko".

Upravo su pripadnici te jedinice osumnjičeni za zločin u Gruborima i to Frano Drlje, vođa grupe pripadnika "Lučko", koja je ušla u Grubore i specijalci Berislav Garić, Igor Beneti i Božidar Krajin.

Tužilaštvo tereti Sačića (46) po komandnoj odgovornosti da nije učinio ništa da spreči zločin niti da kazni počinioce od kojih je jedan idućeg dana u selu Ramljanima zapalio više kuća.

Saslušanje je bilo zatvoreno za javnost.

Prema najavama iz suda, ispitivanje svedoka biće nastavljeno 18. januara ove godine, a sud bi trebalo da ispita oko 70 svedoka.

Sačić i ostala četvorica osumnjičenih uhapšeni su 17. decembra prošle godine i od tada su u pritvoru.

Za zločin u Gruborima u Hagu su optuženi generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: