Šešelj traži da se obrati javnosti

Posle 11 meseci nastavljeno suđenje Vojislavu Šešelju. Lider radikala traži od suda dozvolu za učešće u kampanji za lokalne izbore.

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2010.

16:25

Default images

Posle skoro godinu dana, pred Haškim tribunalom nastavljeno je suđenje lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, optuženom za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini. Tužilaštvo je izvelo svog poslednjeg svedoka, a preostalo je da bude ispitano još šest, koje je pozvalo sudsko veće.

Proces bi time mogao da uđe u završnicu, jer je Šešelj još prošle godine najavio da dokaze odbrane neće izvoditi.

Iako nikada do sada nije tražio da bude privremeno pušten na slobodu, prvi put za sedam godina boravka u Hagu, Vojislav Šešelj zatražio je da se uključi u izbornu kampanju u Srbiji.

“Posle sedam godina imam važan razlog da zahtevam od sudskog veća da mi se omogući da se povodom lokalnih izbora u opštini Odžaci obratim javnosti na telefonskoj konferenciji za štampu”, kazao je lider radikala.

Tužilaštvo je na zatvorenoj sednici počelo ispitivanje poslednjeg svedoka, koji bi trebalo da govori o događajima u Zvorniku s proleća 1992, nakon čega će ga ispitati Šešelj.

Ukoliko Šešelj ostane pri stavu da neće izvoditi svoje svedoke, suđenje bi se nastavilo iznošenjem završnih reči i moglo bi da bude završeno za nekoliko meseci.

Zoran Krasić, član Komiteta za odbranu Vojislava Šešelja, kaže da lideru njegove stranke nisu ni omogućeni uslovi za iznošenje odbrane.

“Njemu nisu obezbeđeni uslovi za dokazni postupak odbrane zato što mu je ukinuta komunikacija sa pravnim savetnicima, ona privilegovana vezana za predmet, i zato što sekretar ne poštuje odluku pretresnog veća da se finansira odbrana Vojislava Šešelja”, tvrdi on.

“Jer ukoliko se ta odbrana ne finansira, stvarno se postavlja pitanje kako da on obavi pripremne razgovore sa potencijalnim svedocima odbrane”, kaže Krasić.

Novinar Agencije Sense Nemanja Stjepanović, koji izveštava sa suđenja Šešelju, kaže da je u javnosti stvoren pogrešan utisak da je optužnica protiv Šešelja klimava.

“Optužnica je prepuna zločina koji su navodno, prema Tužilaštvu, počinili pripadnici Šešeljevih dobrovoljaca na različitim ratištima kao i šešeljevci tj. radikali u Hrtkovcima u Vojvodini”, podseća Stjepanović.

“Ono gde je Šešelj verovatno prilično tanak je vukovarsko ratište, Ovčara, za šta je već osuđena nekolicina pripadnika njegovih formacija na sudu u Beogradu”, kaže on.

Vojislav Šešelj je u haškom pritvoru od februara 2003. godine, a na početak suđenja čekao je do novembra 2007.

U međuvremenu je osuđen na godinu i tri meseca zatvora zbog nepoštovanja suda, jer je u jednoj od svojih knjiga objavio identitet tri zaštićena svedoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: