Dačić: Spremni za poplave

Ministar policije Ivica Dačić obišao je selo Provo, ugroženo poplavama. Sektor za vanredne situacije spreman da reaguje, poručuje ministar.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 12.01.2010.

15:51

Default images

Dačić je najavio da će se raditi na utvrđivanju kriznih tačaka na području Srbije kako bi se sprečile sve vanredene situacije - poplave, požari, ekološki incidenti. Ministar se zahvalio pripadnicima sektora MUP-a za vanredne situacije, čijim anagažovanjem je ojačan odbrambeni nasip na Savi, na najkritičnijem delu u selu Provo, kod Šapca.

Ministar Dačić je naglasio važnost nedavno usvojenog Zakona o vanrednim situacijma i istakao značaj rada sektora MUP-a za vanredne situacije, čiji je cilj integrisano rukovođenje svim državnim resursima u slučaju poplava.

Dačić je rekao da se, u saradnji sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom, lokalnim samoupravama i vodoprivrednim preduzećima, vodostaj na rekama dnevno prati i naveo je da je sektor MUP-a za vanredne situacije spreman da reaguje ukoliko dođe do pogoršanja stanja.

On je dodao da su drugi delovi MUP - pripadnici žandarmerije i uniformisani policajci - takođe spremni da reaguju i izrazio nadu da to neće biti potrebno.

Načelnik sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić kaže da je situacija trenutno stabilna, ali da se u sredu ili četvrtak očekuje povećanje vodostaja.

On je rekao da je na području sela Provo bio postavljen 15 kilometara dugačak nasip i da je, zahvajujući angažovanju pripadnika tog sektora MUP-a, nasip izdržao nalete vode.

Pomoćnik direktora Hidrometeorološkog zavoda Slavomir Stamenković dodao je da području sela Provo, kao ni na ostalim vodotokovima, ne preti opasnost od poplava.

On je objasnio da je situacija stabilna i u Beogradu, jer je hidrocentrala Đerdap počela da radi punim kapacitetom, oborivši nivo reka koje se ulivaju u Dunav.

Prema njegovim rečima, situacija je takođe stabilna i na Drini, dok je vodotok gornjeg dela Tise u porastu, ali ne preti nikakva opasnost.

Na području sela Provo kod Šapca na sprečavanju poplava bilo je angažovano vise od 250 pripadnika sektora MUP-a za vanredne situacije, a pomagali su i meštani.

Beograd: Sava uskoro prelazi redovnu odbranu

Vodostaj Save kod Beograda će u naredna 24 sata neznatno prevazići granicu redovne odbrane od poplava, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).
Nivo Save u Beogradu je u porastu (Beta)
Na Savi su svi vodostaji u manjem porastu sa tendencijom manjeg porasta i stagnacije u toku naredna dva dana, a najkritičnije stanje je kod mesta Jamena, gde je vodostaj od juče porastao za 22 centimetra i dostigao 1 104 centimetra, kao i kod Šapca gde je porastao za 11 i iznosi 554 centimetra, gde je nivo vode iznad granice varedovne odbrane od poplava.

Kod Sremske Mitrovice vodostaj je iznad granice redovne odbrane, od juče je porastao za 11 centimetara i iznosi 719 centimetara.

Na Tisi vodostaji su u manjem porastu sa istom tendencijom i u naredna dva dana. Kod Novog Kneževca vodostaj je porastao za 10 centimetara i dostigao je 582 i nalazi se iznad granice redovne odbrane.

Kod Titela vodostaj će neznatno prevazići granicu redovne odbrane od poplava u narednih 48 časova, a od juče je nivo vode porastao za jedan centimetar.

U daljem porastu je i Dunav od Novog Sada do Smedereva, a nalazi se u domenu redovne odbrane od poplava. Kod Pančeva je porastao za četiri centimetra i iznosi 536, dok je kod Smedereva u stagnaciji.

Vode Tamiša su u većem opadanju, tako je vodostaj kod Jaše Tomića opao za 40, a kod Sečnja za 42 centimetra i nalaze se u režimu redovne odbrane.

U istom režimu je i Nera, gde je kod Kusića vodostaj opao za 26 centimetara i iznosi 191.

Vojvodina: Mere odbrane od podzemnih voda

Vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine" uvelo je danas mere redovne odbrane od podzemnih voda na područjima kojima upravljaju preduzeća "Srednji Banat" u Zrenjaninu i "Srednja Bačka" u Bečeju.

Kako se navodi u saopštenju "Voda Vojvodine", istovremeno je dat nalog za teritoriju cele Vojvodine za pojačane mere redovnog održavanja i praćenja stanja podzemnih voda.

Situacija je složena u delovima područja Zrenjanina, Kikinde, Šapca, Bečeja, Kovina i Novog Sada, uglavnom u zonama opterećenim povećanjem nivoa voda u Savi, Tisi, Tamišu, Plovnom Begeju.

"Obilnije padavine u poslednjih 10 dana, koje su veće od prosečnih za ovaj period godine, prouzrokovale su znatne poteškoće u evakuisanju suvišnih unutrašnjih voda", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da u kriznim područjima crpne stanice rade neprekidno, ljudstvo i mehanizacija su na terenu i prati se situacija na kanalskoj mreži i otklanjaju zagušenja.

"Vode Vojvodine" kontinuirano prate i stanje spojnih kanala u naseljenim mestima i dato je uputstvo vodoprivrednim preduzećima da po potrebi reaguju i pomognu ugroženim mesnim zajednicama.

Poljoprivrednicima su savetovani dodatni oprez i pojačane mere zaštite zemljišta, koje podrazumevaju otvaranje takozvanih sezonskih brazdi kako bi se brže cedila voda sa parcela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: