Predlog za poverenika u februaru

Predsednica parlamenta je izjavila da bi Odbor za ustavna pitanja, početkom februara, mogao da predloži kandidata za mesto poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2010.

12:25

Default images

"Šefovima poslaničkih grupa poslala sam pismo u kome ih podsećam na obavezu da razmotre i predlože kandidata za poverenika o kojima će se izjašnjavati Odbor", rekla je predsednica parlamenta, Slavica Đukić-Dejanović.

Prema njenim rečima, sednica Odbora bi mogla da bude održana početkom februara, tako da bi parlament u zakonskom roku mogao da izabere poverenika.

Đukić-Dejanovićeva, koja je, takođe, predsednik Odbora za ustavna pitanja, istakla je da bi poverenik trebalo da bude pravnik koji ima bogato iskustvo u humanitarnom radu.

"Poverenik bi morao da formira tim koji bi radio na primeni Zakona protiv diskriminacije koji bi, pre svega, radio sa posebno osetljivim subpopulacijama, kao što su mladi, žene, osobe koje imaju određene specifičnosti na zdravstvenom planu", rekla je ona.

Zakon o zabrani diskriminacije ustanovljava poverenika za zaštitu ravnopravnosti kao samostalnog državnog organa, nezavisnog u obavljanju poslova utvrđenih zakonom.

Nadležnost poverenika je da ukazuje na nedozvoljene oblike ponašanja i da izriče preventivne mere opomene.

Poverenika bira Skupština na period od pet godina, na predlog skupštinskog odbora nadležnog za ustavna pitanja, a svaka poslanička grupa ima pravo da predloži kandidata.

Za poverenika može biti izabran državljanin Srbije koji je diplomirani pravnik i ima najmanje deset godina iskustva na pravnim poslovima u oblasti zaštite ljudskih prava.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o zabrani diskriminacije u martu prošle godne, koji zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu, a naročito na osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja, veroispovesti.

Diskriminacija je, prema zakonu, zabranjena i po osnovu političkog ili drugog uverenja, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti i psihičkog ili fizičkog invaliditeta.

Zakonom je utvrđena opšta zabrana diskriminacije na načelu jednakosti i propisuje oblike i slučajeve diskriminacije, kao i postupke zaštite od diskriminacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: