Poplave u regionu

Obilne kiše praćene gradom pogodile su sever Albanije, a poplave su zabeležene u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.01.2010.

16:03

Default images

Vodostaji nabujalih reka opadaju, ali su vanredne mere odbrane od poplava i dalje na snazi, a štete su u najugroženijim oblastima višemilionske. U Albaniji u oblasti Skadra nove kiše prete da ugroze već poplavljeno područje. Pod vodom je oko 10.400 hektara, a ukupno 2.489 kuća je pod vodom, zbog čega je u toj oblasti proglašeno vanredno stanje i naložena evakuacija.

Spasilački timovi, policija i vojne snage nalaze se na terenu, pokušavajući da evakuišu ljude i dostave im osnovnu pomoć u pogođenim područjima.

Dritan Prifti, albanski ministar energetike, kaže da je neophodno da se pomno prati situacija i voda izvuče sa poplavljenih područja, kako bi se procenila šteta. Za sada nema poginulih.

U Hrvatskoj vodostaj Neretve u Metkoviću opada. Više od 70 posto kuća na desnoj obali Neretve već je poplavljeno. Voda je poplavila i središte Metkovića.

Vodostaji ličkih reka uglavnom opadaju. Međutim, u kosinjskoj dolini, gde je pod vodom 200 kuća, reka Lika i dalje raste. Stanovništvo je već desetak dana odsečeno, a jedino prevozno sredstvo je čamac. U toj oblasti proglašena je elementarna nepogoda.

Lokalne Vlasti Ulcinja i Cetinja u Crnoj Gori saopštile su da je nivo vode, u tim područjima, gotovo isti kao prethodnih dana i da nema potrebe za evakuacijom.

Situacija je najteža u Žabljaku Crnojevića, gde nema struje ni vode. Žitelji sela pogođenih poplavama u gradskim opštinama Golubovci i Tuzi, proveli su još jedan dan strepeći za svoja domaćinstva. Nivo vode porastao je u Zeti za 5 do 10 centimetara. Ugroženo je blizu 300 kuća.

U Srednjobosanskom kantonu, zbog nezapamćenih poplava, proglašeno je stanje elementarne nepogode. Prema prvim procenama, štete su višemilionske. Područje Travnika teško je pogođeno poplavama. Noćas je zabeležen najveći vodostaj reke Bosne.

Stanje je bolje u Kantonu Sarajevo, gde se u ugroženim područjima voda postepeno povlači. Jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su konstantno u pripravnosti. U sastavu imaju između 50 i 100 vojnika, kojima su na raspolaganju kamioni i gumeni čamci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: