Koha: Euleks za dogovor o sudijama

Euleks je uzdržan prema predlogu vlade Kosova da na severu Kosova instalira sudske vlasti bez dogovora s predstavnicima svih zajednica, piše "Koha ditore".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.01.2010.

11:21

Default images

Vlada Kosova je najavila da će preduzeti sve mere kako bi Okružni sud u severnom delu Mitrovice funkcionisao u potpunosti i to pod ingerencijom Prištine.

Ministarka pravde Nekibe Keljmendi u subotu je na sednici vlade tražila da se obezbede sredstva za prevoz sudija i tužilaca i drugog osoblja iz južnog u severni deo Mitrovice, što bi, kako je navela, bio korak ka potpunom funkcionisanju tog suda.

Namera Euleksa da sudsko osoblje na severu bude prihvaćeno od svih zajednica može da znači da misija EU ne podržava ideju kosovske vlade o uvođenju autobuske linije za prevoz sudija, tužilaca i drugog osoblja iz južnog u severni deo Mitrovice, piše prištinski list.

Portparol Euleksa Kristof Lamfalusi rekao je dnevniku da je ta misija zainteresovana za instaliranje sudske vlasti prihvaćene od svih zajednica.

"Euleks razume želju da kosovske vlasti što je pre moguće vrate lokalne sudije i tužioce. Zainteresovani smo da pravda bude prihvaćena od svih zajednica. Rešenje treba da omogući rad sudskog osoblja u punoj bezbednosti", rekao je Lamfalusi.

Misija, dodao je on, razmatra predlog ministarke Keljmendi, ali je još nepoznato da li će ta inicijativa biti podržana.

"Krajnje je vreme da sud u Mitrovici počne potpuno da funkcioniše", rekla je Keljmendijeva, ali nije navela konkretne rokove.

Okružni sud u severnom delu Mitrovice je van funkcije od protesta organizovanih posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, kada su međunarodne policijske snage pokušale na silu da upadnu u zgradu suda.

U sukobima civilnog stanovništva i policije, jedan policajac je poginuo, a nekoliko desetina civila je teže i lakše povređeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: