Inicijativa za referendum o NATO-u

Dvesta javnih ličnosti zatražilo referendum o NATO-u. Među potpisnicima su Matija Bećković i Emir Kusturica, ali i Dušan Mihajlović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.01.2010.

14:59

Default images

Iako je Srbija i zvanično vojno neutralna zemlja zahvaljujući deklaraciji Skupštine Srbije, grupa od 200 javnih ličnosti zatražila da se raspiše referendum o ulasku Srbije u NATO. Kako se navodi u zahtevu, građanima Srbije mora se pružiti prilika da kažu šta misle o ulasku zemlje u taj vojni savez, kao i da Srbija mora ostati verna sebi i svojim tradicijama i ostati neutralna.

Vojislav Koštunica, Matija Bećković, Emir Kusturica, mitropolit Amfilohije Radović, vladika Atanasije Jeftić, Momo Kapor, Dušan Kovačević, Siniša Kovačević, ali i bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović i analitičar Đorđe Vukadinović, samo su neki od potpisnika inicijative kojopm se od Skupštine traži da raspiše referencum o ulasku u NATO.

Akademik Matija Bećković kaže da u EU ima nekoliko zemalja koje nisu članice NATO-a, pa Srbija neće biti jedina.

“Srbija ima i razlog više, razlog kakav nema nijedna druga, razlog poznat čitavom svetu, a to je zločinačko bombardovanje i uništavanje Srbije i njenog naroda od strane NATO-a, uz gaženje svih osveštanih normi međunarodnog prava”, smatra Bećković.

Novinarka Ljiljana Smajlović kaže da u državi postoji konsenzus o neulasku Srbije u NATO, ali da se on ne vidi zbog dubokih podela u srpskom društvu.

“Taj nacionalni konsenzus ne ide u prilog članstvu Srbije u NATO-u i zahtevamo da se građanima pruži prilika da se taj konsenzus utvrdi i ispolji na javnoj sceni, odnosno na referendumu”, poručuje ona.

Prema istraživanima Stratedžik marketinga, oko polovine građana Srbije podržava ideju da Srbija ne uđe u NATO.

Međutim, daljim istraživanjima dolazi se do zaključka da većina građana Srbije tu vojnu organizaciju gleda isključivo kroz bombardovanje 1999. godine i da ne znaju šta je suština saveza i članstva u njemu, kažu u Stratedžiku.

Sa ovim se slaže i predsednik Atlantskog saveta Vladan Živulović, koji kaže da država mora da objasni građanima koje su prednosti od pristupanja tom savezu.

“Slušati samo jednu priču ljubitelja ruske opcije da je ovo katastrofa i da taj ko je nas bombardovao nikad s njim ne možemo, ali zaboravljamo da naši građani hrle u Istanbul i donose garderobu i u Nemačku da rade, dakle taj deo istorije, slušajući Bećkovića smo prenebregli, to smo oprostili, a ovima nećemo nikad”, ocenjuje on.

“Mislim da moramo da mislimo na našu decu, na naše potomke i razmišljamo pragmatičnije“, smatra Živulović.

Poslednjih godina DSS je bila najglasnija u nastojanjima da se raspiše referendum, uprkos tome što su se mnogi čudili zbohg čega Koštuničina stranka stalno insistira na toj temi, jer su iz vrha vlasti više puta stizale informacije da se o tome ni ne razmišlja.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ponovio je više puta da Srbiju niko nije pozvao da bude članica u NATO-u, pa samim tim nema logike razgovarati o tome, dok je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić dodao da Srbija ne razmišlja o ulasku u bilo kakav vojni savez - ni sa NATO-om, ni sa Rusijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: