Evropa okovana snegom

Sneg i ledena kiša stvaraju probleme u Nemačkoj, a situacija je posebno dramatična na severu zemlje, gde je drumski saobraćaj skoro potpuno obustavljen.

Izvor: B92

Nedelja, 10.01.2010.

13:50

Default images

Drumski saobraćaj u potpunosti je obustavljen na severu Nemačke, gde sneg ne prestaje da pada već 5 dana. Na glavnom autoputu A20, oko 200 ljudi noć je provelo zarobljeno u svojim vozilima. Poremećen je i vazdušni saobraćaj. Sa aerodroma u Frankfurtu otkazano je više od 220 letova.

Meteorolozi najavljuju da se znatno jače snežne padavine očekuju u centralnim i istočnim regionima zemlje, dok će sneg polako prestati da pada na severu.

Uz manje probleme, železnički saobraćaj u Nemačkoj ipak funkcioniše.

"Juče smo putovali vozom, uz osetno kašnjenje, ali smo ipak stigli bez problema. Danas smo ustali i rešili da prošetamo i pokušamo da završimo sve obaveze", kažu građani.

Snežne mećave i ledena kiša stvaraju velike probleme i u Francuskoj.

Drumski saobraćaj se i dalje odvija uz mnogo poteškoća, a kamionima je zabranjeno kretanje na većini glavnih putnih pravaca u zemlji.

Kompanija "Evrostar“ prepolovila je broj polazaka vozova iz Pariza za London.

Hiljadu putnika od noćas je blokirano na aerodromu u Lionu. Većina njih provela je noć u aerodromskoj zgradi.

Zvaničnici najavljuju da će danas ipak poleteti par aviona. Dobra vest je da je saobraćaj normalizovan na pariskom aerodromu "Šarl de Gol".

"Nekako sam uspela da stignem do Pariza, zbog snega kasne letovi, ali ću danas ipak poleteti", kaže putnica Linda Kron.

Škotska i Engleska bore se s najnižim temperaturama u poslednje 3 decenije. Na londonskom aerodromu "Hitrou“ otkazan je veliki broj letova, a sa aerodroma u Dablinu zbog snega su otkazani svi letovi.

Slična situacija je i u Švajcarskoj. Ženevski aerodrom je zatvoren zbog snega, a hiljade putnika čeka da se ponovo uspostave letovi.

Norveška se takođe suočava sa najnižim temperaturama u poslednje 2 decenije. U poslednjih nekoliko dana teperatura je pala do 42 stepena ispod nule.

Naviknuti na hladnoću, Norvežani niske temperature podnose bez većih problema.

Deca uživaju u zimskim čarolijama, dok odraslima jedini problem predstavlja velika potrošnja benzina jer na parkinzima automobili moraju da ostanu upaljeni kako se ne bi zaledili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: