Nezadovoljni komunalnim uslugama

Zbog velikih računa, građani Velikog Gradišta traže raskid ugovora sa privatnim preduzećem koje obavlja komunalne delatnosti u tom mestu.

Izvor: B92

Subota, 09.01.2010.

11:32

Default images

Građani u Velikom Gradištu i okolnim selima prikupili su više od 2.000 potpisa u peticiji kojom zahtevaju da lokalna samouprava raskine ugovor za komunalne delatnosti koji je predsednik opštine Živoslav Lazić potpisao sa konzorcijumom preduzeća iz Grčke i Srbije. Građani ugovor smatraju štetnim i negoduju zbog velikih računa za odnošenje smeća.

Nova firma delatnost je počela da obavlja 1. novembra, a nezadovoljstvo građana izazvali su računi koji su pojedinim korisnicima višestruko uvećani u odnosu na iznos koji su do tada plaćali.

Privatnik Slavoljub Živić kaže da je njegovo preduzeće po novom računu dužno da mesečno samo za smeće plati dvostruko veći iznos u odnosu na onaj koji je ranije lokalnom komunalnom preduzeću plaćalo za odnošenje otpada i utrošak vode.

Tada sam plaćao, u proseku, 5 000 do 6 000 mesečno iznošenje smeća i vodu, a po novom samo iznošenje smeća 12 000“, navodi Živić.

Meštani su proteklih nedelja prikupljali potpise za peticiju kojom od lokalne samouprave zahtevaju da raskine ugovor koji smatraju štetnim.

Na zboru građana koji je održan sinoć, predsednik opštine Živoslav Lazić izjavio je da o validnosti ugovora isključivo može da se izjašnjava sud, kao i da je za njegovo potpisivanje dobio saglasnost lokalne vlade i parlamenta.

Jedanaest članova Veća je glasalo, jednoglasno, za izbor najboljeg ponuđača i, prema tome, svi su znali cenu i uslove odnošenja i program. 21 član skupštinske većine je glasao za takvu odluku i ja sam takav ugovor potpisao“, kaže Lazić.

Opština Veliko Gradište je konkursom prošle godine poslove sakupljanja, odvoženja i odlaganja otpada dodelila konzorcijumu preduzeća „Spajder invajormental servisis“ iz Janjine u Grčkoj i „Depo sistem“ Novi Sad.

Međutim, u ugovoru koji je potpisao predsednik opštine pojavio se i treći saugovarač, preduzeće „Spajder Serbia“ koje je registrovano dva dana nakon što su se odbornici lokalne skupštine saglasili sa izborom izvođača.

Član Opštinskog veća Ljubomir Janković tvrdi da su lokalna vlada i parlament obmanuti jer pre potpisivanja nisu dobili na uvid predlog ugovora, kao i da su prilikom izbora ponuđača prekršeni uslovi konkursa.

„Uslovi konkursa su jasno predvideli da se mogu javiti domaće firme, strane firme pod uslovom da imaju osnovanu firmu u Srbiji. Kada su se javile ove firme koje su na kraju dobile posao, tada nije postojala treća firma koja je bila registrovana u Srbiji. Umesto da bude diskvalifikovan, taj konzorcijum pobeđuje i dobija posao“, ističe Janković.

Preduzeću „Spajder Serbia“ ugovorom je na 25 godina poverena komunalna delatnost na čitavom području opštine, koja se između ostalog ugovorom obavezala da će budžetom garantovati 90 odsto naplate usluga, iako se ne radi o budžetskom korisniku.

Direktor direkcije za izgradnju Boban Janković napomenuo je da je u ovom slučaju opština Veliko Gradište bila dužna da raspiše tender u skladu sa zakonom o javnim nabavkama.

To podrazumeva konkursnu dokumentaciju za sve, pravo na žalbu nezadovoljnih, model ugovora kao sastavni deo konkursne dokumentacije. Ovde to apsolutno nije ispoštovano“, tvrdi on.

Odbornici bi o raskidu ugovora trebalo da raspravljaju već naredne nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: