Od ponedeljka štrajk u TENT-u?

Radnici Termoelektrane "Nikola Tesla" najavili štrajk za ponedeljak, nezadovoljni dogovorom sindikata "Elekroprivrede Srbije" i Vlade.

Izvor: B92, Beta

Subota, 09.01.2010.

00:18

Default images

Sporazum koji su juče potpisali vlada, rukovodstvo i sindikat EPS-a za radnike Termoelektrane Nikola Tesla nije prihvatljiv jer nisu ispunjeni osnovni štrajkački zahtevi, uvećanje zarada u skladu sa rastom troškova života, isplata toplih obroka i regresa i primena svih odredaba Zakona o radu.

Sindikat Termoelektrane je pozvao zaposlene u EPS-u da im se u ponedeljak pridruže u štrajku na železničkoj stanici "Brgule", koji će, kako ističu, trajati do ispunjenja njihovih zahteva.

Dejan Kojić iz sindikata termoelektrane "Nikola Tesla" poručuje da će radnici istrajati u svojim zahtevima.

“Naši dalji koraci će biti u zavisnosti od poteza koje bude povlačio poslodavac i Ministarstvo i sama Vlada. Mislim, mi ne tražimo ništa mnogo. Naši zahtevi nisu nerealni, to je povećenje mase za zaradu u skladu sa rastom troškova života, topli obrok i regres. To što oni kažu da sad nije po zakonu”, kaže Kojić.

“Prvim koracima naših aktivnosti građani neće osetiti ništa. Naše akcije će biti usmerene samo ka poslovodstvu, Ministarstvu energetike i Vladi”, navodi on.

Sindikat EPS-a, predstavnici Vlade Srbije i poslovodstva tog javnog preduzeća saopštili su juče da su postigli "obostrano prihvatljiv dogovor" i da neće biti najavljenog štrajka tog javnog preduzeća.

U zajedničkom saopštenju se navodi da su predstavnici Vlade Srbije zahteve Sindikata EPS-a "u najvećoj meri ocenili kao opravdane", kad se uzmu u obzir veoma dobri poslovni rezultati u prošloj godini.

Pregovori Sindikata EPS-a i predstavnika Vlade Srbije počeli su u utorak, 5. januara, a zahtevi 30 000 radnika bili su povećanje zarada za 20 odsto, isplata regresa i po 5 000 dinara mesečno za topli obrok, kao i da u reorganizaciji kompanije ne bude otpuštanja.

Sindikat je zahtevao i analizu opravdanosti izdvajanja iz EPS-a delatnosti koje nisu vezane za osnovno poslovanje, razgovore o statusu hotela i odmarališta pravljenih novcem radnika, kao i potpisivanje kolektivnih ugovora na osnovu predloga sindikata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: